Potrivit rezultatelor unui studiu asupra tomatelor, roşiile violet, modificate genetic, conţin un compus bogat în antioxidanţi - numit antocianină -, care prelungeşte durata de viaţă a legumei, de la 21 de zile, la 48 de zile.
În plus, pigmentul natural al tomatei încetineşte procesul de supra-maturare care duce la putrezire.
Studii anterioare realizate asupra tomatelor modificate genetic au demonstrat că legumele îmbogăţite cu antocianini prelungesc viaţa şoarecilor predispuşi la cancer. Din păcate, roşiile - violet îşi pierd aroma adevărată.
Acum, cercetătorii de la John Innes Centre susţin că perioada de valabilitate a tomatelor s-ar putea prelungi dacă legumele ar fi culese timpuriu, cât sunt încă verzi, şi determinate să se coacă artificial cu etilenă.
Totodată, specialiştii au constatat că roşiile violet au şi o probabilitate mai mică de a dezvolta una dintre cele mai des întâlnite boli de după recoltare, putregaiul cenuşiu (Botrytis cinerea).
Important este şi faptul că procedeul poate fi utilizat şi în cazul altor fructe moi, precum căpşunele şi zmeura.