Părinţii micuţei Emily Whitehead renunţaseră la orice fel de speranţă în aprilie. Fiica lor suferea de cancer de 2 ani, iar în februarie au primit vestea devastatoare potrivit căreia cancerul a recidivat, în ciuda faptului că medicii o tratau cu o formă agresivă de chimioterapie.
Aceştia au încercat toate tratamentele tradiţionale, însă fetiţa nu rămânea sănătoasă destul timp cât medicii să aibă timp pentru un transplant de măduvă. Astfel, părinţii fetiţei s-au hotărât să încerce şi alte opţiuni.
Cei doi au dus-o pe micuţă la Cancer Center din cadrul Spitalului pentru Copii din Philadelphia, unde medicii au încercat o terapie revoluţionară.
Emily a fost introdusă în cadrul unui test clinic, în care medicii au folosit o formă atenuată a virusului imunodeficienţei umane pentru a introduce genele care luptă contra cancerului în celulele T (celulele care luptă împotriva bolilor) ale fetiţei. Aceştia sperau ca virusul să reprogrameze sistemul imunitar al pacientei, pentru ca acesta să recunoască celulele canceroase şi să înceapă apoi să le distrugă.
"Aveam la dispoziţie doar 48 de ore pentru o decizie, altfel organele ei interne ar fi început să cedeze", au declarat părinţii.
La data de 17 aprilie 2012, Emily a devenit primul copil care primeşte o astfel de terapie anticancer, cunoscută sub numele de CTL019.
Începutul nu a fost promiţător. Părinţii au fost avertizaţi de faptul că Emily ar putea prezenta simptome asemănătoare celor gripale, la numai câteva zile de la administrarea celulelor. Numai că medicii nu se aşteptau la ce a urmat. Starea fetiţei s-a înrăutăţit brusc şi a fost internată la secţia de terapie intensivă.
Pe data de 24 aprilie, doctorii îi înştiinţau pe părinţi că şansa fetiţei lor la viaţă este de numai 1/1000.
Însă după câteva săptămâni, medicii au putut realiza un test de măduvă pentru a vedea dacă tratamentul dă roade. Ceea ce au putut observa a fost că boala era deja în remisie.
3 luni mai târziu, Emily a fost testată din nou, apoi la 6 luni doctorii au putut observa că organismul ei nu mai prezenta urmă de cancer. Cercetătorii din Philadelphia au prezentat această descoperire la întrunirea anuală organizată recent de Societatea Americană de Hematologie în oraşul Atlanta. În cadrul studiului lor, nouă dintre cei 12 pacienţi - din care au făcut parte Emily şi un alt copil - au reacţionat bine la acest nou tratament.