Omul, ce mașinărie complexă! Oricine este de acord cu această afirmație. Dar ce este atât de special la Homo sapiens de ne face atât de unici printre animale și cum au dobândit strămoșii noștri acel element special? Ultimul secol a abundat în teorii cu privire la dezvoltarea noastră ca oameni. Unele dintre acestea dezvăluie detalii despre cum trăiau oamenii în trecut și despre cum au evoluat, scrie
playtech.ro.
Multe dintre aceste teorii au meritul lor, dar împart aceeași prejudecată: ideea că umanitatea poate fi definită printr-o singură trăsătură sau un grup de trăsături și că un singur stadiu din evoluția noastră să fie un punct de cotitură în drumul inevitabil către Homo sapiens.
„Omul este special pentru că își construiește singur uneltele”, a susținut antropologul Kenneth Oakley într-un articol scris în 1944. Maimuțele folosesc obiecte găsite prin natură pe post de unelte, a explicat acesta, dar ascuțirea bețelor și pietrelor în scopul utilizării acestora pe post de unelte este o îndeletnicire întâlnită doar la oameni. La începutul anilor 1960, Louis Leakey a atribuit capacitatea de a construi unelte unei specii denumite Homo habilis (Omul bun la toate), care a trăit în estul Africii acum 2.8 milioane de ani. Cu toate astea, teoriile acestora au fost dărâmate de antropologi moderni, care au demonstrat că și cimpanzeii sculptează bețe pentru a le folosi în diverse scopuri. De exemplu, aceștia rup frunzele de pe ramurile de copac și le folosesc pentru a săpa în pământ după insecte.
Mai multe, pe
playtech.ro.