Planeta Venus, de exemplu, are o temperatură ce poate ajunge la 400 de grade celsius. Pe Marte, temperaturile ajung chiar şi la minus 60 de grade celsius, planeta fiind mai îndepărtată de Soare.
Şi atmosfera Pământului joacă un rol esenţial în regularizarea temperaturii. Pătura de gaze ne protejează de căldura excesivă şi de razele nocive ale Soarelui.
Temperatura medie pe Pământ este de 16 grade celsius. Temperaturile variază însă pe Glob, în funcţie de regiune, de perioada anului, de curenţii de aer şi de condiţiile meteorologice.
Temperaturi extreme:
Potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale, cel mai rece loc de pe Terra se află în regiunea în care e amplasată Staţia Meteorologică Vostok din Antarctica. Acolo, temperaturile au ajuns până la minus 89,2 grade celsius.
Regiunea locuită în care s-a înregistrat cea mai scăzută temperatură este Oymyakon, un mic sat din Siberia, unde temperaturile au ajuns la minus 71 de grade.
Locul în care s-a înregistrat cea mai ridicată temperatură de pe Terra este subiectul unei dispute. El Azizia, din Libia, a deţinut recordul timp de 90 de ani. Temperaturile ar fi atins valori de 58 de grade celsius la data de 13 septembrie 1922.
Însă reprezentanţii Organizaţiei Meteorologice Mondiale au declarat în 2012 că temperaturile nu au atins niciodată această valoare în Libia şi că respectiva înregistrare a fost rezultatul unei erori umane.
Astfel că noua regiune care deţine recordul celei mai mari temperaturi de pe Terra este Greenland Ranch din Death Valley, California, unde temperaturile au atins valoarea maximă de 56,7 grade la data de 10 iulie 1913.