Antena 3 CNN Life Știinţă Tehnologie nouă pentru detectarea cancerului de ficat. Bacterii programate să depisteze tumorile hepatice

Tehnologie nouă pentru detectarea cancerului de ficat. Bacterii programate să depisteze tumorile hepatice

1 minut de citit Publicat la 14:21 19 Mar 2015 Modificat la 14:21 19 Mar 2015
ted.jpg
Cercetătorii de la MIT au prezentat la conferinţa TED din Vancouver bacterii programate să depisteze tumorile hepatice, informează BBC News.

„Programarea” a fost realizată prin modificări operate la nivelul codului genetic al bacteriilor, explică Tal Danino, cercetător la prestigiosul MIT. Savantul american spune că aceeaşi metodă ar putea fi utilizată şi pentru detectarea altor tipuri de cancer.

Deocamdată, metoda a fost testată doar pe şoareci. Rezultatele acestui studiu urmează să fie publicate în curând în revista Science Translational Medicine.

Cum au fost create şi cum acţionează bateriile:

Şoarecii din experiment au fost hrăniţi cu bacterii probiotice pre-programate - similare cu bacteriile introduse în anumite tipuri de iaurturi prin al căror consum se promovează stilul de viaţă sănătos.

Acele bacterii produc enzime atunci când întâlnesc o tumoare, iar acele enzime modifică ulterior culoarea urinei.

Până în prezent, metoda s-a dovedit exactă în detectarea cancerului hepatic.

"Cancerul hepatic este dificil de detectat şi chiar este nevoie de o nouă tehnologie pentru a-l depista", a declarat Tal Danino pentru BBC, înainte de prezentarea studiului său la TED 2015.

În 2012, cancerul hepatic a ocupat locul al doilea pe plan mondial în topul celor mai letale tipuri de cancer, provocând 745.000 de decese, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

"Există mai multe bacterii în corpul uman decât stele în galaxia noastră", a declarat Tal Danino.

"În corpul nostru există un univers fascinant şi acum putem să programăm bacteriile la fel cum programăm computerele", a adăugat el.

Însă conjuncţia dintre biologie şi computere se află încă "într-un stadiu incipient", consideră cercetătorul american.

"Nu ştim care va fi impactul exact al acestei tendinţe", a adăugat el pentru BBC.

Bacteriile, utile în lupta împotriva cancerului

Studiile au arătat că adeseori există concentraţii mari de bacterii în interiorul tumorilor, în special în cele intestinale.

Anumiţi experţi au sugerat faptul că bacteriile se ascund în tumori, deoarece acestea reprezintă "locuri" în care nu pot fi atacate de sistemul imunitar.

Următoarea etapă în studiul coordonat de Tal Danino va consta în utilizarea bacteriilor reprogramabile pentru a detecta mai multe tipuri de cancer şi, eventual, pentru dezvoltarea unor tratamente.

×
x close