EXIT POLL
CURSCIRA
AVANGARDE
INSOMAR
CIOLACU MARCEL
24
.10
%
24
.60
%
SIMION GEORGE
13
.80
%
14
.00
%
CIUCĂ NICOLAE
12
.70
%
13
.00
%
LASCONI ELENA
19
.60
%
18
.20
%
GEOANĂ MIRCEA
5
.10
%
5
.40
%
KELEMEN HUNOR
5
.20
%
4
.50
%
GEORGESCU CĂLIN
17
.10
%
16
.50
%
Antena 3 CNN Life Știinţă Superluna Albastră va „înghiți” planeta Saturn în această noapte. Când începe „ocultația lunară” rară

Superluna Albastră va „înghiți” planeta Saturn în această noapte. Când începe „ocultația lunară” rară

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 21:15 20 Aug 2024 Modificat la 21:15 20 Aug 2024
superluna albastra
Superluna Albastră. Sursa foto: Getty Images

În noaptea de 20 spre 21 august, „superluna albastră” va trece prin fața planetei inelate Saturn sau o va „oculta”. Deși Saturn și luna vor fi jos pe cer când începe ocultarea, ele vor fi ușor vizibile când evenimentul se va încheia. După ce Saturn iese din spatele lunii, planeta mare va rămâne aproape de lună toată noaptea, potrivit Live Science.

Cum poate fi observal evenimentul astronomic

Observarea lui Saturn cu ochiul liber nu este ideală. Dacă nu folosiți un telescop bun de curte sau un binoclu, Saturn nu va putea fi distins de nicio stea strălucitoare de pe cer. Cel mai bun mod de a vedea Saturn este să folosiți un binoclu de mare putere sau un telescop, astfel încât să îi puteți vedea inelele și sateliții. Dacă folosiți un telescop, puteți vedea Saturn cu și mai multe detalii: pe lângă inelele și sateliții săi, veți putea vedea și benzile de nori de la suprafața sa.

Pe 20 august, Saturn și Luna vor răsări în partea de sud-est a cerului și vor apune în partea de sud-vest a cerului. Saturn se va afla în constelația Vărsătorului, dar deoarece Saturn va fi atât de aproape de lună, probabil că nu va fi nevoie să folosiți Vărsătorul ca punct de reper.

Când poate fi observată ocultația Lună-Saturn

Saturn și Luna vor răsări în jurul orei 21:00, ora locală, pe 20 august, și vor apune în jurul orei 8:00, ora locală, pe 21 august.

În funcție de punctul de observație, vor atinge cel mai înalt punct pe cer între aproximativ 2 și 3 a.m., ajungând la o înălțime de aproximativ 42 de grade deasupra orizontului.

În funcție de locația exactă, ocultația va avea loc imediat înainte sau imediat după ce cele două obiecte vor traversa orizontul.

Dacă ratați momentul în care luna începe să îl ascundă pe Saturn, îl puteți vedea pe Saturn ieșind din spatele lunii, ceea ce se va întâmpla în jurul orei locale 12:38 a.m., când luna este cel mai sus pe cer.

Condiții de vizibilitate pentru a observa fenomenul ceresc

În noaptea de 20-21 august, Luna va fi strălucitoare și plină. În mod normal, cerul întunecat este cel mai ideal pentru observare, deoarece lumina lunii poate spăla alte obiecte de pe cer. Cu toate acestea, Saturn este destul de strălucitor, astfel încât va fi vizibil în ciuda lunii pline.

Este posibil ca ocultarea lui Saturn să nu fie vizibilă pentru toți observatorii deoarece poziția aparentă a lui Saturn și a altor obiecte cerești poate varia cu până la două grade în funcție de poziția dumneavoastră pe Pământ. Cu toate acestea, chiar dacă ratați ocultarea, veți putea vedea Saturn apropiindu-se extrem de mult de Lună pe tot parcursul nopții.

×
x close