Antena 3 CNN Life Știinţă Studiul care explică de ce comit oamenii obişnuiţi atrocităţi

Studiul care explică de ce comit oamenii obişnuiţi atrocităţi

2 minute de citit Publicat la 17:37 09 Sep 2014 Modificat la 17:37 09 Sep 2014
electric.jpg
Foto: spookymrsboo.tumblr.com
Un studiu recent arată că oamenii obişnuiţi se pot transforma în călăi aderând pur şi simplu la o cauză, fără a exista o presiuni din partea unei autorităţi. Noul studiu aduce noi lămuriri asupra „banalităţii răului”.

Studiul analizează celebrele experimente realizate în anii '60 de psihologul american Stanley Milgram. Participanţii la experiment erau rugaţi să aplice şocuri electrice puternice unei persoane necunoscute.

Ideea unor persoane devenite "oarbe" din cauza obedienţei lor, care ar renunţa la morala lor, pentru a deveni automate ascultătoare, este nuanţată de un studiu condus de psihologul Alex Haslam pe baza arhivelor lăsate de Milgram despre experimentele sale.

"Cu cât citim şi colectăm mai multe date (despre aceste experimente, n.r.), cu atât există mai puţine dovezi în favoarea noţiunii de "banalitate a răului" şi a ideii de participanţi transformaţi în zombie ascultători care nu ştiu ceea ce fac", explică Alex Haslam, profesor la Universitatea Queensland din Australia, citat de AFP.

Participanţii la experimentele conduse de Milgram la Universitatea Yale din Statele Unite erau persoane plătite, provenind din populaţia generală americană.

Ele au fost convinse să participe la un important experiment ştiinţific despre procesul de învăţare. Pe răspunderea unui şef de grupă, ei erau rugaţi să aplice şocuri electrice, uneori foarte puternice, unei terţe persoane, pentru a o face să înveţe liste de cuvinte.

Acea persoană era un actor legat de un fals scaun electric, care trebuia să simuleze durerea. Participanţii la experiment nu cunoşteau acest detaliu.

În cadrul noului studiu, publicat în British Journal of Social Psychology, echipa lui Alex Haslam a cercetat arhivele de la Universitatea Yale, căutând comentariile lăsate de participanţi.

La finalul experimentului, adevărata natură a acestuia şi caracterul fals al şocurilor electrice erau dezvăluite participanţilor. Foarte puţini dintre participanţi au spus că le-a fost greu în timpul experimentului, cei mai mulţi dintre ei vorbind despre o experienţă pozitivă.

"Participarea la un experiment atât de important nu poate fi decât bine resimţită", a comentat unul dintre ei. "Am impresia că am contribuit într-o mică măsură la dezvoltarea omului", a declarat un alt voluntar.

Conform cercetătorului lui Alex Haslam, participanţii nu au devenit ascultători renunţând la conştiinţa lor în faţa ordinelor primite de la un lider, ci au aplicat în deplină cunoştinţă de cauză şocuri electrice din ce în ce mai puternice în numele unei cauze ştiinţifice pe care o considerau superioară.

"Chestiunile etice sunt aici mai complexe decât se bănuia anterior", spune Alex Haslam.

"Milgram a uşurat preocupările participanţilor făcându-i să creadă (...) că era acceptabil să acţioneze într-o manieră deloc rezonabilă pentru binele ştiinţei", a adăugat acelaşi psiholog.

Oamenii obişnuiţi sunt capabili să comită atrocităţi nu pentru că nu ar mai gândi, ci pentru că sunt convinşi că "acela este lucrul corect de făcut", a explicat Stephen Reicher, psiholog la Universitatea St. Andrews din Scoţia.

×
Etichete: studiu
x close