Antena 3 CNN Life Știinţă STUDIU: Nu dormim destul şi este o problemă

STUDIU: Nu dormim destul şi este o problemă

1 minut de citit Publicat la 09:33 04 Dec 2014 Modificat la 09:33 04 Dec 2014
somn.jpg
Foto: organiceyourlife.com
De câte ori nu ne-am plâns de lipsa de somn? În era informaţiei, când toată lumea este în grabă, în viteză, oamenii dorm din ce în ce mai puţin, se pare. Şi asta este o problemă serioasă, avertizează cercetătorii, într-un documentar difuzat de NatGeo, citat de Washington Post.
 
De altfel, aceştia au punctat mai multe motive pentru care oamenii nu trebuie să uite ce înseamnă o noapte bună de somn. 
 
1. Există discuţii de mult timp legate de numărul "magic" de ore de somn, dar părerea generală este că opt sunt perfecte. 
 
2. Lipsa somnului este o problemă serioasă într-o societate activă 24/24, 7/7. Oamenii ajung restanţi cu mii de ore de somn. Se pare că şi tehnologia are un rol în această ecuaţie, în condiţiile în care gadgeturile au mereu ceva nou de oferit. Ba mai mult, oamenii muncesc prea mult, deci nu mai au timp să facă ce îşi doresc în timpul săptămânii. Ca rezultat, stau activi până târziu în timpul weekendului, pentru a compensa. 
 
3. Somnul este la fel de important ca dieta, activitatea psihică şi purtarea centurii de siguranţă - dar mulţi oameni neglijează acest aspect. 
 
4. "Fiecare aspect al fiinţei tale, fiecare capacitate intră în degradare când nu dormi suficient. Mai exact, capacitatea de a lua decizii, timpul de reacţie, memora, comunicarea, toate au de suferit, cu 20 până la 50%", avertizează un expert. 
 
5. Mai puţin de şapte ore de somn pe noapte înseamnă un risc mai mare de obezitate, boli cardiovasculare şi chiar şi Alzheimer. 
 
6. Un studiu recent a arătat că oamenii care dorm în jur de patru ore au de suferit la nivel de greutate. Se pare că lipsa celor opt ore de somn sporeşte "pofta" de mâncare şi cei care dorm mai puţin de şapte ore pe noapte consumă în medie circa 500 de calorii în plus pe zi. 
 
7. Aproape toate afecţiunile mentale au fost asociate cu probleme de somn. 
 
8. Când dormi, creierul curăţă substanţele toxice din organism - şi una dintre proteinele asociate cu Alzheimer se acumulează în creier când eşti treaz. 
 

×
x close