Cercetătorii americani susţin că fumatul de marijuana în adolescenţă poate declanşa mai târziu, pe parcursul vieţii, unele maladii psihice, ducând la scăderea periculoasă a nivelului de inteligenţă.
Rogeberg spune că oamenii de ştiinţă de peste ocean au făcut o serie de erori metodologice. Aceştia nu au ţinut cont de factorul socio-economic sau de statutul etnic al celor care au participat la experiment, elemente care schimbă semnificativ rezultatele finale, se arată într-un material publicat de Pravda.
Norvegianul argumentează că nu doar drogul în sine modifică dezvoltarea IQ-ului şi că trebuie să se ţină cont de veniturile realizate ale individului, de educaţie, de starea civilă sau de statul său social, dacă este sau nu căsătorit.
Conform lui Rogeberg, dacă o persoană dă greş pe mai multe sfere, inteligenţa acesteia se deteriorează rapid, fără a fi nevoie de vreo interferenţă a unui drog, fie el şi marijuana.
Deseori, adolescenţii care provin din familii sărace devin mult mai repede dependenţi de marijuana faţă de cei care provin din clase sociale superioare.
Sociologul norvegian mai spune că oamenii săraci nu-şi pot permite şi de cele mai multe ori nici nu-şi doresc să evolueze pe plan educaţional. Deseori, activitatea lor muncitorească nu implică o activitate mentală intensă. De aceea, subliniază Rogeberg, marijuana nu poate fi considerată direct responsabilă pentru declinul intelectual.