Cercetarea, care a apărut în revista Pediatrics, viza impactul mai multor condiţii metabolice ale mamei, inclusiv tensiunea arterială mărită şi diabetul, asupra dezvoltării cognitive a copilului. Cea mai puternică legătură a fost însă găsită între obezitatea mamei şi diverse forme de autism dezvoltate de copil.
Astfel, în comparaţie cu femeile cu greutate normale participante la studiu, cele obeze în timpul sarcinii aveau cu 67 la sută mai multe şanse de a naşte copii cu autism şi de două ori mai multe şanse de a naşte copii cu tulburări de dezvoltare.
În mod normal, şansele de a avea un copil cu autism sunt, susţine acelaşi studiu, de 1 la 88 de naşteri, obezitatea face ca aceste şanse să urce până la 1 la 53 de naşteri.
Deşi studiul nu poate stabili că un factor îl cauzează pe celălalt, autorii avertizează că însăşi corelaţia este îngrijorătoare, având în vedere că rata obezităţii este în creştere în SUA.
"Dacă există ceva ce puteţi face în acest sens, acest studiu este un motiv în plus, demn de luat în considerare de către mame" a declarat Paula Krakowiak, cercetator de la Universitatea din California care a condus acest studiu.
Krakowiak şi colegii ei au inclus în cercetare 1.004 copii, între doi şi cinci de ani, născuţi în California, care prezentau diverse tulburări de dezvoltare. Cei mai mulţi erau diagnisticaţi cu tulburări din sfera autismului: 517, şi tulburări de dezvoltare: 172.
Rezultatele au arătat că există o puternică legătură între obezitatea mamei şi diverse forme de autism dezvoltate de copil însă cercetătorii sunt încă departe în a stabili ce anume declanşează această tulburare la copii.