Antena 3 CNN Life Știinţă Studiu: Detartrajul regulat al dinţilor reduce riscul de atacuri cardiace şi cerebrale

Studiu: Detartrajul regulat al dinţilor reduce riscul de atacuri cardiace şi cerebrale

2 minute de citit Publicat la 18:58 14 Noi 2011 Modificat la 18:58 14 Noi 2011
Studiu: Detartrajul regulat al dinţilor reduce riscul de atacuri cardiace şi cerebrale
Foto: oceanstatedentists.com
Un detartraj regulat realizat de un medic stomatolog asigură o reducere a riscului de declanşare a crizelor cardiace şi a atacurilor cerebrale, informează AFP.

Potrivit unui nou studiu, ale cărui rezultate au fost prezentate la finalul săptămânii trecute în Statele Unite, riscul de declanşare a atacurilor cardiace şi cerebrale scade cu 24%, respectiv 13%, în comparaţie cu persoanele care nu apelează niciodată la această tehnică de igienă dentară. Studiul a fost realizat de o echipă de medici din Taiwan pe un eşantion de peste 100.000 de persoane, perioada de monitorizare fiind de aproximativ şapte ani.
 
Medicii consideră că un detartraj al dinţilor este "frecvent" atunci când acesta este practicat de cel puţin două ori într-un interval de doi ani.

La acest studiu au participat peste 51.000 de adulţi care şi-au făcut cel puţin o dată un detartraj dentar parţial sau complet, în comparaţie cu grupul-ţintă, similar prin prisma distribuţiei femei-bărbaţi, alcătuit din persoane care nu au apelat niciodată la această procedură.

Niciunul dintre participanţii la acest studiu nu a fost victima unei crize cardiace sau a unui atac cerebral la începutul studiului.

"Protecţia contra maladiilor cardiovasculare şi accidentelor vasculare cerebrale este mai puternică în cazul participanţilor care fac un detartraj dentar cel puţin o dată pe an", a declarat medicul Emily Chen, cardiolog la Spitalul pentru veteranii de război din Taipei, unul dintre principalii autori ai studiului.

Înainte de acest studiu, igiena dentară deficitară a fost deja asociată de experţi cu un risc cardiovascular ridicat.

Curăţarea şi detartrajul regulat al dinţilor par să reducă dezvoltarea în cavitatea bucală a bacteriilor vinovate de apariţia inflamaţiilor ce pot contribui la apariţia bolilor cardiovasculare.

Un alt studiu suedez, realizat pe aproape 8.000 de pacienţi, prezentat tot la Orlando, duminică, a relevat faptul că bolile gingiilor reprezintă buni indicatori ai riscului cardiovascular şi ai riscului de atac cerebral.

Potrivit acestui studiu, persoanele care au mai puţin de 21 de dinţi din numărul total (considerat normal) de 32 de dinţi, prezintă o creştere cu 69% a riscului de infarct.
Participanţii care prezentau cel mai mare număr de pungi parodontale - o infecţie a gingiei din jurul dintelui - prezentau un risc de maladii cardiovasculare mai mare cu 53% faţă de persoanele care prezentau cel mai mic număr de pungi parodontale.

Participanţii care aveau cel mai mic număr de dinţi prezentau un risc de insuficienţă cardiacă de 2,5 ori mai mare. Totodată, pacienţii care aveau în mod frecvent hemoragii gingivale prezentau un risc de atac cerebral de 2,1 ori mai mare.

Studiul a fost coordonat de chirurgul stomatolog Anders Holmlund.

×
x close