Unul dintre cei mai titraţi experţi în ştiinţe climatice, James Hansen a avertizat nu demult în volumul său "Furtuni ale viitorului" că în curând omenirea va arde toate rezervele de petrol, gaze şi cărbune, ceea ce ar putea declanşa un proces de încălzire a climei necontrolabil.
Iniţial, colegii profesului Hansen nu au fost de acord cu acesta, afirmând că un astfel de lucru este imposibil, în principiu. Cu toate acestea, cercetătorul Colin Goldblatt de la Universitatea Victoria din Canada, implicat de asemenea în cercetări privind aceeaşi problemă, a declarat recent că previziunile profesorului Hansen sunt corecte.
Potrivit acestuia, în modelul anterior de schimbare a climei, pe care l-a dezvoltat împreună cu un grup de cercetători, nu se lua în considerare cantitatea de energie emisă de Pământ absorbită de vaporii de apă şi dioxidul de carbon.
Dacă energia venită pe Pământ de la Soare este echivalentă cu cea emisă de Terra în spaţiu se ajunge la un echilibru termic. În cazul în care energia emisă de planeta noastră va fi menţinută de dioxidul de carbon şi vaporii de apă, Pământul se va încălzi din ce în ce mai mult.
Astfel, cu cât omenirea va arde mai mult combustibil cu atât mai mult dioxid de carbon va fi în atmosferă şi cu atât mai mare va fi temperatura planetei noastre.
Pe măsura încălzirii climatice, oceanele îşi intensifică evaporarea, crescând cantitatea de vapori de apă în atmosferă. Toate acestea vor conduce la formarea unui fel de strat de izolare în jurul Pământului, încălzindu-l tot mai mult.
Un astfel de model, în opinia lui Hansen, va duce inevitabil la apariţia "sindromului Venus": oceanele se vor evapora, atmosfera va fi compusă în principal din bioxid de carbon în amestec cu minerale şi acizi agresivi, iar temperaturile vor ajunge la câteva sute de grade (în cazul lui Venus - aproximativ 475 grade la suprafaţă).