În respectivul studiu, care apare în această lună în Arhiva Psihiatriei Generale, oamenii de ştiinţă le-au arătat poze cu persoane de diferite vârste, dezbrăcate, unui grup de pedofili diagnosticaţi şi unui grup de oameni normali. Cercetătorii au scanat creierii subiecţilor folosind imagistica de rezonanţă magnetică funcţională (fMRI).
Diferenţele în activitatea creierilor au arătat cine era pedofil şi cine nu cu o precizie de 90%, conform studiului citat, care a fost realizat de profesori de la universităţile din Kiel, Berlin şi Danemarca.
Acest studiu este important pentru a verifica dacă un individ aflat la prima agresiune sexuală este într-adevăr pedofil - altfel spus dacă are o atracţie genetică pentru copii - sau doar a comis infracţiunea din întâmplare. "Fiecare grup trece prin tratamente diferite strategic. Este important să ştim cu ce tip de agresor sexual ne confruntăm", a explicat unul dintre cercetători.
Tehnicile curente de determinare a unui pedofil, precum aparatul ataşat penisului pentru a măsura nivelul de excitare, sunt imprecise, pentru că unii infractori sunt capabili să păcălească astfel de aparate controlându-şi nivelul de excitare.