Antena 3 CNN Life Știinţă Sabrina, o pisică supraviețuitoare după o căzătură de la etajul 32, le-a dat fizicienilor explicaţia "sindromului clădirilor înalte"

Sabrina, o pisică supraviețuitoare după o căzătură de la etajul 32, le-a dat fizicienilor explicaţia "sindromului clădirilor înalte"

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 15:06 05 Noi 2023 Modificat la 15:08 05 Noi 2023
pisica
Sabrina, o pisică supraviețuitoare după o căzătură de la etajul 32, le-a dat fizicienilor explicaţia "sindromului clădirilor înalte" Sursa foto: GettyImages

Ştim că pisicile sunt dotate cu proprietăți anatomice stranii, iar unele dintre ele pot scăpa aproape nevătămate chiar şi după cele mai teribile provocări. 

Este şi cazul Sabrinei care după ce a supraviețuit unei căzături de la etajul 32 a căzut în picioare, direct pe ciment. În urma impactului, felina s-a ales cu un plămân perforat și și-a ciobit un dinte, dar a supraviețuit miraculos și s-a întors acasă de la spitalul veterinar după doar 48 de ore.

Experienţa Sabrinei i-a intrigat pe fizicieni care au analizat cu atenţie cazul ei şi au ajuns la o serie de concluzii interesante.

Potrivit fizicianului american Gregory Gbur, capacitatea instinctivă a felinelor de a-și îndoi și răsuci corpul pentru a ateriza mereu cu picioarele orientate spre pământ, a dat de furcă cercetătorilor vreme de sute de ani, încă de când subiectul a fost prima oară menționat într-un studiu al omului de știință francez Antoine Parent. 

Din 129 de cazuri analizate, numai 25 de pisici au murit, opt dintre ele din cauza șocului sau a rănilor toracice. În celelalte 17 cazuri, animalele ar fi putut fi salvate, însă stăpânii au ales eutanasierea pentru că nu și-au putut permite îngrijirile medicale.

Astfel, pisicile s-au dovedit a fi extrem de rezistente: dintre supraviețuitoare, 37% au avut nevoie de îngrijiri de urgență pentru a supraviețui, dar alte 30% au fost doar ținute sub observație și s-au întors acasă fără să necesite tratament.

Ceea ce i-a bulversat și mai mult atât pe fizicieni, dar mai ales pe medicii veterinari a fost, însă, descoperirea că șansele de supraviețuire ale pisicilor au crescut odată cu înălțimea căzăturilor, iar rata rănilor grave părea să scadă.

Din 22 de pisici care au căzut de la etajul 7 sau mai sus, numai una a murit. Dintre acestea, 13 au căzut de la etajul 9 sau mai sus, și numai una a înregistrat fracturi osoase. 

În acest context, fizicienii au analizat de atunci toate aspectele fenomenului, de la fiecare mișcare subtilă necesară pentru rotația perfectă în aer până la mecanismul neurologic care permite realizarea instinctuală și deosebit de rapidă a acestor mișcări.

Răspunsul la întrebarea: de ce pisicile pot ateriza mereu în picioare ar putea fi explicat, potrivit fizicienilor, astfel:

Când o pisică de 5 kilograme cade de la etajul 5 al unui bloc va va atinge cel mai probabil viteza terminală de 96.5 km/h înainte să lovească pământul.

În lipsa unei forțe exterioare, un corp aflat în cădere accelerează numai până în punctul în care își atinge viteza terminală, numită și viteză limită, ceea ce înseamnă că indiferent cât de lungă este căzătura după aceea, impactul rămâne similar.

Ca termen de comparație, viteza limită a unui om aflat în cădere liberă, cu pieptul orientat spre pământ, ajunge la aproximativ 200 de km/h, conform Federației Aeronautice Internaționale, din Elveția, notează G4media.ro

După feline, veverițele vin şi ele cu abilităţi extraordinare pentru că trupurile lor de jumătate de kilogram, pot supraviețui unor căzături incredibile din motive similare, explică Universitatea McGill, din Quebec. 

×
x close