Inginerii chinezi au extras cu succes, pentru prima dată, gazul natural din depozitele înghețate de sub Marea Chinei de Sud.
Guvernul chinez a anunțat anul trecut că geologii au găsit noi rezerve de hidrat de metan - cunoscut și sub denumirea de "gheață inflamabilă" - și acum se pare că au reușit să recolteze unele dintre acestea, aducând lumea un pas mai aproape de valorificarea acestei noi surse de energie, informează sciencealert.com.
Hidratul de metan este o substanță fascinantă care arată ca gheața, însă este formată din metan prins în interiorul unei grămezi de molecule de apă. Dacă aprinzi un chibrit, acesta nu doar că se va aprinde, ci va arde cu totul.
Aceste depozite de gaze solide se găsesc în locuri unde temperatură scăzută și presiune moderată se combină pentru a ”capta” metanul în acest mod specific, cum ar fi fundul oceanului.
Acest câmp de stabilitate este ușor distrus dacă se schimbă presiunea sau temperatura, eliberând tot ceea ce a prins metanul în apă. Acesta fiind și motivul pentru care cercetătorii chinezi au reușit abia acum să extragă gaze din „gheața inflamabilă”.
Depozitele de gaz sunt ambalate dens - 1 metru cub de hidrat de metan poate elibera 164 de metri cubi de gaze naturale dacă este adus la suprafață, făcându-l o resursă valoroasă de combustibil.