Inginerii americani au identificat cu rapiditate problema tehnică a computerului de bord, care a cauzat scoaterea din funcţiune a roverului Curiosity, pe 16 martie, şi spun că ştiu cum să procedeze pentru a evita ca acest lucru să se întâmple din nou în viitor, a precizat agenţia spaţială americană într-un comunicat.
Inginerii de la NASA au sperat să reia operaţiunile ştiinţifice ale robotului luni, după o primă problemă tehnică înregistrată în urmă cu două săptămâni la nivelul computerului central de la bordul roverului Curiosity, scrie Reuters.
O a doua problemă tehnică a apărut în noaptea de duminică spre luni, în momentul care Curiosity încerca să trimită o serie de date, prin radio, spre Terra, a explicat cercetătorul John Grotzinger de la California Institute of Technology.
Înainte de cea de-a doua defectare a computerului, Curiosity reuşise să transmită prin radio rezultatele primelor sale analize efectuate pe eşantioane prelevate din interiorul unei roci sedimentare din zona craterului Gale de pe Marte.
Roverul Curiosity a coborât pe Marte pe 6 august 2012 cu misiunea de a afla dacă această planetă a deţinut în trecut "ingredientele" chimice necesare pentru susţinerea vieţii microbiene. Primele rezultate, anunţate săptămâna trecută, au confirmat această ipoteză.
Curiosity, un vehicul de o tonă, cu şase roţi, care a costat 2,5 miliarde de dolari, cel mai greu şi mai sofisticat robot trimis vreodată pe Marte, a coborât în zona ecuatorului marţian în craterul Gale pe 6 august 2012, pentru o misiune de cel puţin doi ani.