Fetiţa s-a născut fără trahee, iar medicii au putut să construiască un organ înlocuitor folosind celule suşă prelevate din măduva osoasă a pacientei, cultivate apoi pe un tub special din plastic.
Celulele s-au înmulţit foarte repede în laborator şi au format o nouă trahee în mai puţin de o săptămână.
Fetiţa, care se numeşte Hannah, s-a născut în 2010, în Coreea de Sud, dintr-un tată canadian şi o mamă sud-coreeană. De atunci, ea şi-a petrecut întreaga viaţă într-un spital din Seul, întrucât nu putea să respire, să mănânce, să bea şi să înghită. Medicii nu i-au dat nicio şansă de supravieţuire.
Hannah a fost operată pe 9 aprilie într-un spital pentru copii din Peoria, un oraş din statul american Illinois, iar succesul acestei intervenţii chirurgicale a fost dezvăluit marţi. Operaţia de grefare a acelei trahee artificiale, care are o lungime de 7,62 centimetri, a durat nouă ore.
Primele semne indică faptul că traheea funcţionează normal, au relatat medicii, care consideră că pacienta va putea să fie în curând externată şi să ducă o viaţă normală.
Operaţia a fost coordonată de medicul Paolo Macchiarini, profesor de chirurgie regenerativă la prestigiosul Institut Karolinska din Suedia.