O echipă de chirurgi de la Spitalul Papworth din Cambridge, Marea Britanie, a realizat recent primul transplant reuşit din Europa al unei inimi care încetase să bată în corpul donatorului.
The Guardian scrie că
noua tehnică permite creşterea numărului de posibili donatori cu până la 25%.Echipele medicale de la Spitalul Papworth au petrecut peste un deceniu lucrând la proceduri care să permită noul tip de operaţie chirurgicală, înainte de a realiza transplantul, la începutul lunii martie.
Medicii au declarat că pacientul care a primit inima, londonezul Huseyin Ulucan, în vârstă de 60 de ani, a petrecut doar patru zile în secţia de terapie intensivă, după transplant, starea sa de sănătate îmbunătăţindu-se în mod remarcabil. Ulucan, care a suferit un atac de cord în 2008, continuă în prezent recuperarea la domiciliu.
"
Este o reuşită extraordinară. Pacienţi care anterior nu ar fi putut primi o inimă vor putea beneficia acum de transplant", a declarat pentru cotidianul The Guardian Simon Messer, de la secţia de transplant cardiotoracic a Spitalului Papworth.
Procedura clasică implică folosirea pentru transplant a unor inimi care provin de la donatori care sunt declaraţi în moarte cerebrală, dar al căror sistem cardiovascular încă funcţionează, sângele continuând să fie pompat în organism.
În schimb, pentru această operaţie, chirurgii au prelevat inima de la un donator după ce aceasta a încetat să mai bată - în momentul în care se poate vorbi despre moarte circulatorie.
Reuşita medicală a presupus utilizarea de noi tehnici pentru a face ca inima să bată din nou, în interiorul corpului donatorului, la două minute după deces, şi monitorizarea funcţiei cardiace pentru ca medicii să se asigure ca organul este în condiţii propice transplantului.
Medicii au folosit ultrasunete pentru evaluarea modului de funcţionare a inimii repornite, timp de 50 de minute, înainte de a aproba transplantarea organului. Apoi, chirurgii au prelevat inima din organismul donatorului şi au pus-o într-un "sistem de îngrijire a organelor", care alimenta cordul cu sânge şi nutrienţi, menţinând activitatea cardiacă timp de trei ore în timpul intervenţiei chiurgicale.
Înainte de a beneficia de transplant, Huseyin Ulucan abia putea să meargă. În prezent, se poate deplasa singur, fără probleme, la controalele medicale de la spital.
Citeşte şi:
Revoluţie în medicină. Transplantul de cap la oameni ar putea deveni realitate în următorii doi ani