Antena 3 CNN Life Știinţă PREMIERĂ absolută. Prima fotografie făcută vreodată unei găuri negre a fost dată publicităţii

PREMIERĂ absolută. Prima fotografie făcută vreodată unei găuri negre a fost dată publicităţii

S.T.
1 minut de citit Publicat la 17:01 10 Apr 2019 Modificat la 17:01 10 Apr 2019
o_1d83oq0m21j02chnb4a137p1inf8.jpg
Foto: eventhorizontelescope.org

Echipa de cercetători din cadrul proiectului Event Horizon Telescope a prezentat miercuri, în premieră absolută, fotografia unei găuri negre, o reuşită majoră în domeniul astrofizicii.

Fotografia va oferi informaţii despre aceşti monştri spaţiali ale căror câmpuri gravitaţionale enorme nu lasă nici măcar lumina să scape şi care nu pot fi observaţi decât indirect, prin efectul pe care îl au asupra obiectelor cosmice din apropiere, conform unei conferinţe de presă organizată de National Science Foundation la Washington şi transmisă în direct online.

Proiectul EHT dispune de o reţea globală de telescoape folosite la unison pentru a obţine prima imagine directă a orizontului evenimentului unei găuri negre (graniţa dincolo de care nici măcar fotonii nu mai pot scăpa de atracţia gravitaţională a găurii negre).

În cadrul proiectului EHT au fost derulate, timp de șapte ani, observaţii asupra a două găuri negre supermasive. Prima, care poartă numele Sagittarius A, este poziţionată în centrul galaxiei noastre, Calea Lactee, are o greutate de 4 milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui şi se află la 26.000 de ani lumină de Pământ. Gaura neagră supermasivă al cărei orizont al evenimentului a fost observat direct se află în centrul galaxiei Messier 87, o galaxie masivă din cadrul roiului galactic Virgo, aflată la aproximativ 54 de milioane de ani lumină distanţă.

Proiectul EHT a început în 2012, cu obiectivul de a observa direct ceea ce părea de nevăzut - graniţa exterioară a unei găuri negre - folosind o reţea globală de telescoape. Anunţul privind rezultatele acestui proiect a fost făcut simultan în conferinţe de presă organizate la Washington, Bruxelles, Santiago de Chile, Shanghai, Taipei şi Tokyo.

Această reuşită reconfirmă Teoria Relativităţii Generale formulată de Albert Einstein.

Găurile negre, cele mai dense şi mai masive obiecte cosmice cunoscute, sunt incredibil de greu de observat în pofida dimensiunii uriaşe pe care o poate avea orizontul evenimentului.

"Aceasta este o zi măreaţă pentru astrofizică", a comentat directorul U.S. National Science Foundation, France Córdova, care a deschis conferinţa de presă. "Vedem ceea ce era de nevăzut", a adăugat ea.

×
x close