Antena 3 CNN Life Știinţă Postul are efecte semnificative asupra creierului. Descoperire în premieră a oamenilor de știință

Postul are efecte semnificative asupra creierului. Descoperire în premieră a oamenilor de știință

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 08:00 30 Noi 2024 Modificat la 08:14 30 Noi 2024
farfurie cu tacamuri si ceas
Creierul se modifică în zonele legate de obezitate, apetit și dependență. Foto: Getty Images

O echipă de cercetători din China a descoperit că restricția calorică intermitentă, sau postul intermitent, așa cum este cunoscută, provoacă modificări semnificative atât la nivelul intestinului, cât și al creierului, deschizând noi perspective pentru menținerea unei greutăți sănătoase. Studiul, publicat în decembrie 2023, a implicat 25 de participanți obezi, care au urmat un program de post intermitent timp de 62 de zile, scrie sciencealert.com.

Rezultatele studiului

Pe parcursul studiului, participanții au pierdut, în medie, 7,6 kilograme, echivalentul a 7,8% din greutatea lor corporală. Pe lângă pierderea în greutate, cercetătorii au identificat:

  • Modificări ale activității creierului în zonele legate de obezitate, apetit și dependență, monitorizate prin scanări RMN funcționale.
  • Schimbări în microbiomul intestinal, analizate prin probe de scaun și măsurători ale sângelui.

„Postul intermitent schimbă axa creier-intestin-microbiom,” a explicat Qiang Zeng, cercetător principal, subliniind legătura dinamică dintre aceste modificări pe parcursul procesului de pierdere în greutate.

Relația dintre intestin și creier

Studiul sugerează că microbiomul intestinal influențează activitatea creierului și invers. Anumite bacterii, precum Coprococcus comes și Eubacterium hallii, au fost asociate negativ cu activitatea regiunii creierului responsabile de funcțiile executive, inclusiv voința legată de consumul alimentar.

„Microbiomul intestinal comunică bidirecțional cu creierul,” a declarat Xiaoning Wang, explicând că bacteriile produc neurotransmițători și neurotoxine care afectează creierul prin sistemul nervos și circulația sanguină, în timp ce creierul controlează comportamentul alimentar, influențând astfel compoziția microbiomului.

Implicații pentru combaterea obezității

Având în vedere că peste un miliard de oameni suferă de obezitate, care crește riscul pentru boli grave precum cancerul și afecțiunile cardiovasculare, înțelegerea acestei conexiuni intestin-creier poate deschide noi căi de prevenire și tratare. Cercetătorii intenționează să exploreze mecanismele specifice prin care microbiomul și creierul interacționează în timpul pierderii în greutate.

Studiul a fost publicat în revista Frontiers in Cellular and Infection Microbiology.

×
x close