Aceştia sunt de părere că fenomenul a avut loc în anul 774 sau 775, însă nu pot veni cu o explicaţie satisfăcătoare.
Fusa Miyake împreună cu colegii săi de la Universitatea din Nagoya (Japonia), au analizat izotopul de carbon 14 (o varietate radioactivă a carbonului care se poate forma atunci când razele cosmice interacţionează cu atomii din atmosfera terestră) conţinut în inelele de creştere a doi cedri japonezi (Cryptomeria japonica).
În inelele acestor arbori a fost descoperită o creştere evidentă şi bruscă a nivelului de carbon 14, creştere de aproximativ 20 de ori mai mare faţă de variaţiile atribuite schimbărilor din activitatea solară. Fenomenul se regăseşte reprezentat şi în inelele altor arbori din America de Nord şi Europa.
Astronomii germani au sugerat că această explozie ar proveni din ciocnirea a două obiecte cosmice compacte, găuri negre, stele neutronice sau pitice albe, care a generat o mare cantitate de energie si raze electromagnetice.
Se pare că această ciocnire ar fi avut totuşi la o distanţă de cel puţin 3,000 de ani lumină de Pământ.
"Dacă sursa acestei explozii ar fi fost mai apropiată de noi, ar fi afectat serios biosfera. Însă chiar şi de la o astfel de distanţă colosală, un astfel de eveniment astronomic ar provoca haos în prezent în funcţionarea sistemelor electronice de înaltă performanţă, de care depind societăţile avansate", susţine Ralph Neuhruser, care precizează că explozia s-a produs la o distanţă între 3.000 şi 12.000 de ani lumină de Terra.