Specialiştii avertizează că noul virus are capacitatea de a distruge foarte repede rinichii pacientului. Întrucât până acum nu au fost identificate foarte multe cazuri, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a subliniat că virusul ar putea să nu fie contagios. Cu toate acestea, agenţia a subliniat că există posibilitatea ca numeroase cazuri să nu fie detectate de autorităţi.
Conform unui studiu publicat în această săptămână în jurnalul ştiinţific al Societăţii Americane pentru Microbiologie, virusul misterios pare înrudit cu o boală întâlnită la lilieci.
"Cea mai apropiată 'rudă' a acestui virus este întâlnită la liliecii din Asia. Nu există virusuri umane similare acestuia", a anunţat Ron Fouchier, de la Centrul Medical Erasmus din Olanda. "Aşadar, pornim de la presupunerea că sursa acestui virus este una animală", a concluzionat cercetătorul.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat în acest sens un apel către ţările din întreaga lume să continue să monitorizeze infecţiile respiratorii acute, adăugând că specialiştii lucrează la elaborarea unor sfaturi de protecţie faţă de acest virus nou.