Oamenii de știință de la Universitatea din Richmond au învățat șobolanii să conducă mașini în miniatură. Experimentul nu doar că le-a stimulat funcțiile cognitive, dar șobolanii au înregistrat și emoții pozitive precum optimism, ceea ce îi face pe cercetători să creadă că micile rozătoare derivă plăcere din șofat, relatează CNN.
Folosind un sistem bazat pe recompense, șobolanii au învățat cum să manevreze mașina în miniatură apăsând pe butonul de accelerație.
Studiul a început în urmă cu cinci ani și cercetătorii și-au dat seama de la început că șobolanilor pare să le facă plăcere să conducă, nu doar de recompensa în sine. Așa că s-au decis să testeze ipoteza printr-un experiment. Le-au oferit șobolanilor o alegere: fie merg pe jos, pe un traseu mai scurt, către recompensă, fie aleg să conducă mașina pe un traseu mai lung.
„Zi după zi, săptămână după săptămână, alegeau mașina.”, a spus Kelly Lambert, conducătoarea studiului, cercetătoare specializată în neuroștiința comportamentală.
De asemenea, șobolanii au arătat și prin comportament că „abia așteaptă” să se urce la volan. Un șobolan și-a ținut coada dreaptă, ușor îndoită la capăt, o postură despre care oamenii de știință cred că are legătură cu eliberarea de dopamină. Mai mult, cercetătorii au observat că atunci când venea momentul condusului, șobolanii se apropiau de ușile cuștilor, asemănător unui câine care se duce la ușă când știe că urmează să fie scos la plimbare, potrivit Business Matters.
Doctorul Kelly Lambert a concluzionat că aceste descoperiri arată cât sunt de importante mediile stimulante și experiențele noi pentru dezvoltarea cognitivă.
„Anticiparea unor experiențe pozitive ne menține persistenți în a căuta recompensele vieții. Plănuirea, anticiparea și bucuria călătoriei ar putea fi cheia pentru un creier sănătos. Cred că e o lecție profundă, mai ales pentru că trăim într-o lume când recompensele se obțin instant”, a spus Kelly Lambert.
Oamenii de știință vor să vadă dacă experimentul obține aceleași rezultate și în cazul altor animale.