Antena 3 CNN Life Știinţă „O grădină cu trandafiri plini de stele”: Noi imagini spectaculoase cu galaxia Andromeda, strălucind în roșu, au fost publicate de NASA

„O grădină cu trandafiri plini de stele”: Noi imagini spectaculoase cu galaxia Andromeda, strălucind în roșu, au fost publicate de NASA

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 06:00 12 Sep 2024 Modificat la 06:00 12 Sep 2024
constelatia andromeda
Constelația Andromeda, surprinsă de telescopul Hubble. Sursa foto: NASA/ESA

Galaxia Andromeda, cea mai apropiată vecină galactică a Căii Lactee, strălucește puternic, în nuanțe de roșu-roz, cu straturi de gaz ionizat care alimentează formarea stelelor, într-o nouă imagine a Telescopului Spațial Hubble, potrivit Live Science.

Galaxia Andromeda este situată la aproximativ 2,5 milioane de ani-lumină distanță. Măsurând aproximativ 152.000 de ani-lumină în diametru, ea are aproape aceeași masă ca galaxia noastră Calea Lactee.

O imagine recentă, publicată pe 30 august, surprinde o vedere detaliată a regiunii de nord-est a celebrei galaxii, inclusiv brațele spirale complicate și pânzele de gaz ionizat care alimentează formarea stelelor.

NASA: „O grădină cu trandafiri plini de stele”

„Combinația de pepiniere stelare și supernove creează un mediu dinamic care excită gazul de hidrogen din jur, înflorindu-l într-o grădină cu trandafiri plini de stele”, au declarat oficialii NASA într-o declarație.

Folosind Advanced Camera for Surveys și Wide Field Camera 3 ale Hubble, cercetătorii au putut să privească prin norii de gaz și să se concentreze asupra brațelor spirale ale Andromedei pentru a analiza vasta colecție de stele a galaxiei.

„Întinderea studiului a acoperit o gamă largă de stele, oferind nu doar o imagine clară a istoriei și diversității stelare a Andromedei, ci și mai multe informații despre formarea și evoluția stelară în general”, au declarat oficialii NASA în comunicat.

„Prin examinarea acestor stele din vecinătatea noastră cosmică locală, oamenii de știință le pot înțelege mai bine pe cele din interiorul galaxiilor din universul îndepărtat.”

×
TOP articole
x close