La fel ca si SIDA, maladia Chagas este greu de diagnosticat şi pot trece ani de zile până în momentul în care boala îşi face apariţia. Aproximativ 10 milioane de oameni au fost diagnosticaţi, la nivel mondial, cu această boală. Cele mai multe persoane infectate sunt din Bolivia, Columbia şi America Centrală. Peste 30.000 de cazuri au fost raportate şi în Statele Unite, arată New York Times.
Potrivit experţilor, boala s-a răspândit din cauza turismului şi a fenomenului de imigrare, care este în creştere. Maladia afectează, de regulă, persoanele foarte sărace, ce trăiesc în condiţii precare.
În cazul în care parazitul este depistat la timp, boala poate fi prevenită. Însă, de cele mai multe ori, din cauza perioadei lungi de incubaţie, maladia rămâne netratată.
Boala se transmite prin înţepătura insectelor din specia Triatome. Acestea eliberează în sânge un parazit numit Trypanosoma cruzi. Maladia se transmite prin sânge, prin transfuzii, dar şi de la mamă la copil.
Printre simptomele acesei maladii se numără febra, o strare generală de rău şi inflamarea ochilor. Parazitul ajunge, prin fluxul sanguin, până la inimă. În cazurile severe, parazitul produce inflamarea inimii şi a intenstinelor, care pot exploda.
Boala Chagas a fost descoperită, în 1909, de medicul brazilian Carlos Ribeiro Justiniano Chagas.