Astronomii au descoperit un bizar sistem binar de stele, în care o stea neutronică a fost absorbită în interiorul stelei companion aflată în stadiul de supergigantă roșie, rezultând un sistem în care se află o stea într-o altă stea, concept care exista la nivel teoretic dar care a fost observat pentru prima oară, informează Daily Mail, citat de AGERPRES.
Ipoteza privind existența unor astfel de sisteme, stea în stea, a fost formulată încă din 1975 de astronomii Dr. Kip Thorne și Dr. Anna Żytkow. Pornind de la cei doi oameni de știință, un astfel de sistem binar a primit numele de "obiect Thorne-Żytkow".
Descoperirea acestui bizar obiect cosmic a fost făcută în urmă cu câteva luni, prin intermediul Telescopului Magellan Clay din Las Campanas din Chile. Astronomii examinau spectrul luminii emise de unele stele aflate în stadiul de supergigante roșii, analiză care indică elementele chimice rezultate în urma procesului de fuziune nucleară din aceste stele. Analiza spectrului suupergigantei roșii HV 2112 din Norul Mic al lui Magellan, aflată la 200.000 de ani lumină distanță, a provocat o surpriză de proporții, semnătura chimică a acestei stele fiind diferită de cea a altor supergigante.
Conform NASA, atunci când nucleul unei stele supermasive trece printr-un fenomen de colaps gravitațional, la sfârșitul vieții respectivei stele, protonii și electronii sunt pur și simplu înghesuiți unii într-alții, rezultând una dintre minunile naturii: o stea neutronică.
Stelele neutronice înghesuie aproximativ 1,3 până la 2,5 mase solare într-o sferă cu diametrul nu mai mare de 20 de kilometri. Materia este atât de densă pe o astfel de stea neutronică încât un centimetru cub de materie cântărește peste 1 miliard de tone, aproximativ greutatea Muntelui Everest.