În vara anului 2012,
planeta noastră a fost la un pas de a fi lovită de una din cele mai mari ejecţii de masă coronală din istorie.Particulele au fost purtate de vântul solar spre orbita Terrei cu o viteză de peste 2.000 de kilometri pe secundă, scrie
IEEE Spectrum.
Două explozii solare uriaşe au eliberat atunci o cantitate de energie echivalentă unui miliard de bombe cu hidrogen. Cele două ejecţii de masă coronală simultane au avut loc pe 23 iulie 2012. Din fericire, aceste particule au intersectat orbita Terrei când planeta noastră se afla în cealaltă parte a Soarelui.
O asemenea superfurtună solară, care are loc destul de rar, ar avea efecte catastrofale asupra societăţii noastre.Potrivit lui Ying Liu, fizician la National Space Science Center din Beijing, pagubele ar fi fost de mii de miliarde de dolari, iar societatea şi-ar fi revenit din acest şoc abia după 4-10 ani.
Cercetarea la care a luat parte Liu şi fizicienii de la Universitatea din California a fost publicată pe 18 martie în revista Nature Communications.
În prezent, când sunt detectate furtuni solare, angajaţii de la centralele electrice au la dispoziţie aproximativ 45 de minute ca să se pregătească.