Antena 3 CNN Life Știinţă Momentul în care un asteroid se prăbușește în Siberia. A fost detectat cu doar câteva ore înainte să intre în atmosferă

Momentul în care un asteroid se prăbușește în Siberia. A fost detectat cu doar câteva ore înainte să intre în atmosferă

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 13:25 05 Dec 2024 Modificat la 22:29 05 Dec 2024
asteroid siberia
Astronomii au detectat roca spațială cu doar câteva ore înainte ca aceasta să pătrundă în atmosferă. Foto: X

Un asteroid de dimensiuni mici a luminat cerul deasupra Siberiei de Nord miercuri, 4 decembrie, arzând în atmosfera Pământului sub forma unei „spectaculoase” (dar inofensive) mingi de foc, scrie Livescience.

Astronomii au detectat roca spațială, care măsura aproximativ 70 de centimetri în diametru, în primele ore ale dimineții de miercuri, cu doar câteva ore înainte ca aceasta să pătrundă în atmosferă.

„Datorită observațiilor realizate de astronomii din întreaga lume, sistemul nostru de alertă a putut prezice acest impact cu o precizie de +/- 10 secunde”, a scris Agenția Spațială Europeană (ESA) într-o postare pe X.

Asteroidul, denumit provizoriu C0WEPC5, a intrat în atmosfera Pământului la ora locală 1:15, pe 4 decembrie, deasupra Republicii Sakha (Yakutia), o regiune izolată din nord-estul Siberiei. Ministerul Situațiilor de Urgență din Sakha a raportat că autoritățile locale au fost alertate, dar nu s-au înregistrat pagube.

Imagini video cu bolidul de foc au fost distribuite pe canalul Telegram al Ministerului Afacerilor Interne din Republica Sakha, imagini furnizate de Departamentul Ministerului Afacerilor Interne din Districtul Olekminsky și de locuitorii din zonă.

Potrivit ESA, asteroidul a fost observat cu 12 ore înainte de impact de către sistemul NASA de Alertă pentru Impacturi Terestre cu Asteroizi (ATLAS). Este al patrulea „impact iminent” detectat în acest an și al 11-lea detectat până în acest moment, conform site-ului Space.com, parte din rețeaua Live Science.

Primul asteroid detectat și urmărit în acest mod a fost 2008 TC3, cu un diametru de 4 metri, care s-a dezmembrat deasupra Sudanului în octombrie 2008. Ulterior, în ianuarie 2014, observatorul Mount Lemmon din California a identificat meteoritul 2014 AA, cu câteva ore înainte ca acesta să intre în atmosferă. De atunci, capacitatea agențiilor spațiale de a identifica astfel de impacturi iminente a crescut semnificativ, detectând anual mai multe astfel de obiecte.

Deși asteroizi precum C0WEPC5 nu reprezintă o amenințare pentru Pământ, aceste sisteme de detecție permit astronomilor să identifice și să devieze din timp obiectele mai mari și mai periculoase aflate pe traiectorii de coliziune cu planeta noastră.

Atât NASA, cât și ESA au programe dedicate pentru detectarea și monitorizarea obiectelor din apropierea Pământului. Din fericire, nu există asteroizi cunoscuți care să reprezinte o amenințare pentru Pământ în următorii cel puțin 100 de ani.

×
Etichete: asteroid Siberia
x close