Zhao, care a reununţat la şcoală încă din vremea liceului, drept pentru care este descris de cunoscuţi drept „Bill Gates-ul Chinei”, coordonează departamentul de genomică cognitivă din cadrul BGI, o companie privată finanţată parţial de guvernul chinez.
În fosta tipografie din Hong Kong se găsesc acum peste 100 de aparate de secvenţiere genomică extrem de sofisticate ce lucrează la descifrarea a 2.200 de mostre ADN, analizând, pe rând, fiecare dintre cele 3,2 miliarde de baze azotate ce formează o mostră. Aceste mostre ADN nu sunt oarecare. Ele provin de la cele mai inteligente persoane din America.
Majoritatea mostrelor ADN provin de la persoane cu IQ-ul mai mare de 160. Spre comparaţie, IQ-ul mediu la nivelul populaţiei globului este de 100. În schimb, IQ-ul mediu al laureaţilor Premiului Nobel este de aproximativ 145. Experţii estimează că doar o persoană din 30.000 are o inteligenţă comparabilă cu cea a participanţilor la proiectul BGI, iar a-i identifica a fost o misiune dificilă.
Oamenii au ales să ignore multă vreme bazele genetice ale inteligenţei", susţine Zhao, care să îşi publice rezultatele studiilor iniţiale în această vară.
"Mulţi consideră acest subiect ca fiind unul controversat, mai ales în Occident", a mai adăugat tânărul cercetător, completând că o astfel de poziţie nu este răspândită şi în China, unde studiile asupra IQ-ului sunt văzute drept provocări ştiinţifice, prin urmare obţin finanţări importante.
Studiile efectuate până acum de oamenii de ştiinţă arată că cel puţin jumătate din variaţia IQ-ului este moştenită. Cercetătorii au identificat câteva gene care pot duce la scăderea semnificativă a IQ-ului (spre exemplu, cele care afectează persoanele cu un retard mental), însă genele importante care afectează variaţia firească a IQ-ului nu au fost încă descoperite.
Cercetătorii din Hong Kong speră să rezolve această problemă prin compararea genomilor persoanelor cu un IQ extraordinar de mare cu genomii oamenilor de rând. Prin studierea variaţiei între cele două grupuri, oamenii de ştiinţă speră să identifice câţiva din factorii ereditari ce stau la baza inteligenţei
„Dacă putem identifica din timp copiii care vor avea probleme de învăţare, putem interveni la începutul vieţii lor cu ajutorul unor programe educaţionale speciale sau prin alte metode”, a explicat Robert Plomin, profesor de genetică comportamentală la King’s College, London, unul din experţii implicaţi în acest proiect.
„Bazele genetice ale inteligenţei au fost ignorate prea multă vreme. Datele noastre vor fi gata în trei luni”, a concluzionat Zhao.