Profesorul Dominique Stoppa-Lyonnet, directorul departamentului de Genetică oncologică din cadrul Institutului Curie din Paris a explicat că riscul ridicat de apariţie a cancerului le priveşte în principal pe femeile purtătoare a două mutaţii cunoscute până în prezent, cea genei BRCA1, ca în cazul actriţei Angelina Jolie, şi cea a genei BCRA2.
La vârsta de 70 de ani, riscul de a avea un cancer mamar este de 70% pentru prima grupă şi de 50% pentru cea de-a doua. Doar o femeie din zece, care nu prezintă riscuri deosebite, dezvoltă un cancer mamar înainte de vârsta de 70 de ani.
Cele două mutaţii cresc şi riscul de cancer ovarian înainte de vârsta de 70 de ani, acesta fiind de 40% pentru femeile purtătoare ale mutaţiei BRCA1 şi de 10-20% pentru cele purtătoare ale mutaţiei BCRA2.
Cele două tipuri de cancer, mamar şi ovarian, apar mai devreme la femeile care prezintă aceste predispoziţii genetice, cu o vârstă medie de diagnosticare de 45 de ani pentru cancerul mamar, în comparaţie cu vârsta de 60 de ani în cazul populaţiei generale. Evoluţia acestor cancere este în general mai rapidă, iar rata de recidivă este mai ridicată.
În cazul femeilor cu aceste gene, doctorii nu au altă opţiune, pentru moment, decât o supraveghere medicală intensivă pentru a depista şi a trata cancerul într-un stadiu incipient. Cea de-a doua variantă, şi cea mai radică, este extirparea sânilor sau a ovarelor în scop preventiv.
"Opţiunea unei extirpări preventive a sânilor reprezintă o decizie sfâşietoare pentru femei, inclusiv pentru Angelina Jolie, dar noi ştim că aceasta este o metodă esenţială pentru a salva vieţi", a declarat Delyth Morgan, coordonatoarea campaniilor britanice împotriva cancerului la sân.
Dubla mastectomie constă în extirparea în totalitate a celor două glande mamare, adică a sânilor, a areolelor şi a mameloanelor, cu păstrarea pielii. Cu toate că operaţia este mai eficientă decât monitorizarea medicală, ea nu elimină complet riscul de cancer la sân, dar îl reduce totuşi considerabil, "cu peste 90%", potrivit Institutului Curie.
În Franţa, doar 5% dintre femeile predispuse la cancer mamar aleg mastectomia. În Olanda, acest procent este de 30-40%.
Detectarea acestor gene se realizează printr-un test genetic care costă aproximativ 2.000 de euro.
Testul este propus femeilor care prezintă acest risc, adică acelor femei ale căror rude apropiate (mame, mătuşi, surori) au fost diagnosticate cu cancer mamar sau cancer ovarian înainte de vârsta de 50 de ani.
"Mutaţia se transmite în 50% din cazuri, iar bărbaţii pot să o transmită chiar dacă la ei aceasta nu se manifestă", au explicat cercetătorii francezi.
Prezenţa acestei mutaţii nu echivalează obligatoriu cu declanşarea cancerului. "Poţi să fii purtător al acestei gene şi să nu faci niciodată cancer", spun cercetătorii.
Printre vedetele de la Hollywood care au recurs la mastectomie se numără şi Christina Applegate şi Kathy Bates.