Conform studiului, persoanele care au în sânge un nivel ridicat de licopină prezintă cu 55% mai puţine riscuri de a suferi un accident vascular cerebral.
Studiul a fost realizat cu ajutorul a 1.031 de bărbaţi, cu vârste cuprinse între 46 şi 65 de ani. Nivelul de licopină din sânge a fost măsurat la începutul studiului, iar participanţii au fost monitorizaţi, în medie, timp de 12 ani.
Dintre cei 258 de bărbaţi cu nivelul cel mai scăzut de licopină în sânge, 25 au suferit un atac cerebral, faţă de 11 din rândul celor 259 de bărbaţi cu nivelul cel mai ridicat de licopină în sânge.
Oamenii de ştiinţă nu au luat în considerare accidentele vasculare cerebrale provocate de un cheag sangvin şi nici cele provocate de o hemoragie.
Studiul a arătat că participanţii care prezentau în sânge cel mai înalt nivel de licopină aveau cu 59% mai puţine riscuri de a suferi un atac cerebral din cauza unui cheag decât cei cu cel mai mic nivel de licopină în sânge.
"Studiul vine să sublinieze virtuţile unui regim alimentar bogat în fructe şi legume care poate diminua riscul de accident cerebral", a declarat Jouni Karppi, cercetător al Universităţii din Finlanda.
Oamenii de ştiinţă au analizat şi nivelurile de alţi antioxidanţi prezenţi în sânge - alfacaroten, betacaroten, alfatocoferol (o formă de vitamina E) şi vitamina A (retinol) - însă nu au găsit nici o asociere între nivelul acestora şi diminuarea riscurilor de accident cerebral.