Giganticul radiotelescop Parkes din Australia a devenit unul dintre dispozitivele importante alese pentru a face parte din proiectul "Breakthrough Initiative" care are drept obiectiv căutarea vieții extraterestre inteligente, scrie
Agerpres.Acest proiect este finanțat de miliardarul rus Iuri Milner și lansarea sa a fost anunțată luni, la Londra, de către fizicianul Stephen Hawking.
Telescopul radio Parkes, cunoscut și mai simplu drept "The Dish" (farfuria), este localizat la 20 de kilometri nord de orașul Parkes, din New South Wales, Australia. Parkes a fost una dintre antenele radio folosite pentru a recepționa imagini din timpul celebrei misiuni Apollo 11, care i-a dus pe primii oameni pe Lună la 20 iulie 1969.
Acest radiotelescop, alături radiotelescopul de la Observatorul Green Bank (SUA), va fi folosit pentru a asculta Calea Lactee și 100 dintre cele mai apropiate galaxii de Pământ în căutarea eventualelor semnale emise de civilizații extraterestre.
Omul de afaceri rus Iuri Milner a declarat pentru publicația The Guardian că este responsabilitatea omenirii să răspundă întrebării cu privire la existența vieții extraterestre. "
Este responsabilitatea noastră ca ființe omenești să folosim cele mai bune echipamente pentru a răspunde la una dintre cele mai importante întrebări: suntem singuri în Univers? Nu ne putem permite să nu facem acest lucru", a susținut el.
Acest proiect va acoperi o arie din Univers de zece ori mai mare decât alte astfel de proiecte, iar locația radiotelescopului Parkes este excelentă pentru căutare — centrul Căii Lactee se află exact deasupra sa pentru o mare parte din an.
Observatorul Green Bank din SUA își va începe activitatea în cadrul proiectului din ianuarie 2016, în timp ce Radiotelescopul Parkes i se va alătura în efortul de a-l găsi pe ET din luna septembrie a aceluiași an.
"Într-un univers infinit trebuie să existe urme de viață. Undeva în cosmos poate o viață inteligentă privește", a spus la Royal Society Science Academy din Londra celebrul astrofizician britanic Stephen Hawking, care a lansat luni acest ambițios program. "A venit timpul să încercăm să găsim un răspuns, să căutăm viață dincolo de Terra. Trebuie să știm", a adăugat omul de știință.