Antena 3 CNN Life Știinţă Încalzirea globală. Temperatura planetei, cu aproape 3 grade Celsius mai mare

Încalzirea globală. Temperatura planetei, cu aproape 3 grade Celsius mai mare

2 minute de citit Publicat la 10:49 29 Oct 2015 Modificat la 10:49 29 Oct 2015
soare arzator.jpg
Promisiunile de reducere a emisiilor propuse de 147 de țări pentru acordul de luptă împotriva schimbărilor climatice, care se prevede să fie adoptat la Conferința internațională asupra climei de la Paris (COP21) ONU, presupun o creștere a temperaturii planetei cu 2,7 grade Celsius în anul 2100, cifră care depășește limita de 2 grade Celsius față de era preindustrială, relatează EFE.
Anunțul a fost făcut de secretara Convenției Națiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice (CMNUCC), Christiana Figueres, la o conferință de presă, via internet, cu o zi înainte de publicarea, vineri, a raportului de sinteză elaborat de departament pentru a arăta promisiunile prezentate de țări.

Convenția a calculat care va fi efectul adăugat al tuturor acestor contribuții naționale pentru a soluționa problema încălzirii globale (Intended Nationally Determined Contribution, INDC) iar rezultatul este că, atunci când se va aplica viitorul acord de la Paris începând din 2020, va avea loc o reducere anuală a emisiilor de 4 gigatone (gt).

Presupunând că țările nu își vor multiplica angajamentele de combatere a încălzirii față de cele actuale preconizate până în 2030, iar reducerile anuale de 4 gt vor fi menținute până la sfârșitul secolului, "ne vom afla într-un scenariu în care temperatura planetei va fi în 2100 cu 2,7 grade mai mare decât la nivelul erei preindustriale", a subliniat Figueres.

"Este oare suficient?", s-a întrebat retoric Figueres în discuția sa cu mass-media, răspunzând apoi "nu". "Știința ne cere să ne situăm sub 2 grade" Celsius pentru ca impactul schimbărilor climatice să nu fie catastrofal. Totuși, ea a subliniat că aceste date arată că "suntem pe drumul cel bun, știm cum să acționăm și putem pune toate condițiile pentru a implementa angajamentele și a avansa pe o cale și mai bună".

Ea s-a declarat mulțumită de "cantitatea și rigurozitatea" angajamentelor primite privind reducerea emisiilor: 147 de țări până la data propusă de ONU (la 1 octombrie), 155 în prezent, între care se află totalitatea țărilor industrializate și peste 100 de țări în curs dezvoltare. Angajamentele sunt luate de țările responsabile de peste 90 % din emisiile mondiale, "iar fără acestea ne-am fi îndreptat spre o creștere a temperaturii cu 4-5 grade comparativ cu nivelul erei preindustriale", a avertizat ea.

Întrebată dacă summitul de la Paris va fi ultima speranță pentru a salva clima, Figueres a subliniat că "va fi ultima oportunitate pentru a fixa ruta reducerii emisiilor care să permită adaptarea la impactul schimbărilor climatice la costuri manevrabile". Ea a reamintit că la Paris vor fi prezenți președintele SUA, Barak Obama, și omologii săi chinez și indian, pentru a participa la Conferința internațională asupra climei de la Paris (COP21), organizată sub egida ONU, care își va deschide lucrările la 30 noiembrie.

×
Etichete: incalzire globala
x close