Încălzirea climei va avea ca efect valuri de căldură mai frecvente, secete mai intense şi ploi violente în anumite regiuni, avertizează experţi în meteorologie, citaţi de AFP.
"Principalul mesaj al raportului publicat miercuri de Grupul interguvernamental de experţi privind evoluţia climei (GIEC) este că ştim destul de multe pentru a lua decizii bune în sensul gestionării catastrofelor climatice", scrie Chris Field, unul dintre experţi.
Acest raport de 592 de pagini, ale cărui concluzii majore au fost publicate în noiembrie 2011, este sinteza cea mai completă de până acum pentru înţelegerea legăturilor între încălzirea climei şi fenomene meteo precum uragane, valuri de căldură, secete sau inundaţii.
Conform GIEC, "există indicii că schimbările climatice au provocat fenomene meteo extreme în ultimii 50 de ani, iar acestea s-ar putea intensifica în următoarele decenii".
Meteorologii se aşteaptă la valuri de căldură din ce în ce mai frecvente, la ploi torenţiale şi la secete.
"Există riscuri aproape peste tot, atât în regiunile dezvoltate, cât şi în cele în curs de dezvoltare, în zonele în care este exces de apă, dar şi în cele de secetă", subliniază Chris Field.
"Însă zonele cele mai vulnerabile sunt marile oraşe din state în curs de dezvoltare, zonele de coastă şi statele insulare mici", a spus el.
Raportul evocă vulnerabilitatea unui oraş precum Bombay, existând riscul ca unele cartiere să nu mai poată fi locuite.
"Lumea va trebui să se adapteze şi să reducă emisiile poluante dacă vrem să facem faţă scimbărilor climatice", reaminteşte indianul Rajendra Pachauri, preşedintele GIEC.