Antena 3 CNN Life Știinţă Încă o veste proastă de la oamenii de ştiinţă. În ultimii 60 de ani oceanele s-au încălzit de 15 ori mai repede ca în ultimii 10.000 de ani

Încă o veste proastă de la oamenii de ştiinţă. În ultimii 60 de ani oceanele s-au încălzit de 15 ori mai repede ca în ultimii 10.000 de ani

S.T.
1 minut de citit Publicat la 22:32 06 Noi 2013 Modificat la 22:32 06 Noi 2013
Încă o veste proastă de la oamenii de ştiinţă. În ultimii 60 de ani oceanele s-au încălzit de 15 ori mai repede ca în ultimii 10.000 de ani
Efectele schimbărilor climatice se simt chiar şi la un kilometru în adâncul celui mai mare ocean de pe Terra.

Noi date indică modul în care s-a răcit şi încălzit Pacificul de la ultima eră glaciară. Informaţiile arată faptul că oceanul s-a încălzit de 15 ori mai repede în ultimii 60 de ani, comparativ cu oricare altă dată din ultimii 10.000 de ani.

Faptul că temperaturile mari provocate de încălzirea globală penetrează adânc în oceane este o dovadă în plus a faptului că noi încălzim dramatic planeta, susţine autorul noului studiu, Yair Rosenthal de la Rutgers University din New Brunswick.

Pentru a lua temperatura Pacificului străvechi, echipa coordonată de Rosenthal a apelat la rămăşiţele conservate ale unui organism unicelular numit foraminifer, transmite New Scientist.

Fiecare foraminifer îşi construieşte în jur o cochilie tare, iar cantitatea de magneziu din această armură variază în funcţie de temperatura din apă. Prin măsurarea nivelului acestui mineral din cochilie, specialiştii au putut afla temperatura apei în care trăise animalul.

În cercetarea sa Rosenthal a studiat 3 specii care trăiesc la adâncimi diferite. În acest fel, el a putut evalua schimbările de temperatură ce aveau loc la adâncimi ce variau între 500 şi 900 de metri.

Cercetătorii au descoperit că după o perioadă de încălzire, ce s-a manifestat după finalul ultimei ere glaciare, Pacificul s-a răcit în mod constant cu 2,1 grade Celsius de-a lungul următorilor 9000 de ani. Apoi, temperaturile au început să urce cu o rată nemaiîntâlnită: crescând cu 0,25 de grade Celsius în doar 200 de ani.

Potrivit specialiştilor, momentul acestei creşteri reflectă debutul revoluţiei industriale.

×
x close