Antena 3 CNN Life Știinţă „Imago Mundi”, cea mai veche hartă a lumii găsită până acum. Cum arată tăblița făcută de anticii care credeau că Pământul este plat

„Imago Mundi”, cea mai veche hartă a lumii găsită până acum. Cum arată tăblița făcută de anticii care credeau că Pământul este plat

2 minute de citit Publicat la 12:17 10 Sep 2024 Modificat la 12:17 10 Sep 2024
cea mai veche harta a lumii
Globul pământesc. Sursa foto: Getty Images

„Imago Mundi”, sau harta babiloniană a lumii, ne oferă o imagine a modului în care oamenii vedeau lumea acum mii de ani, potrivit Live Science.

Nume: Harta babiloniană a lumii („Imago Mundi” în latină).

Ce este: O tăbliță de lut inscripționată cu cea mai veche hartă cunoscută a lumii antice.

De unde provine: Abu Habba (Sippar), un vechi oraș babilonian din Irakul de astăzi.

Ce ne spune despre trecut:

Această tăbliță, care descrie modul în care babilonienii percepeau lumea cu mii de ani în urmă, este presărată cu detalii care oferă o perspectivă asupra unei epoci anterioare. De exemplu, lumea antică este prezentată ca un disc singular, înconjurat de un inel de apă numit Râul Amar. În centrul lumii se află râul Eufrat și orașul antic mesopotamian Babilon. Etichete scrise în cuneiform, un text antic, notează fiecare locație de pe hartă, potrivit British Museum.

Interesant este faptul că cartografii au folosit o anumită licență creativă. De exemplu, „Babilonul” este marcat pe un singur capăt al Eufratului, chiar dacă a ocupat ambele maluri în cea mai mare parte a istoriei sale.

Deasupra hărții se află un bloc de text care descrie crearea lumii de către Marduk, zeul principal al Babiloniei. Descrierea numește mai mult de o duzină de animale - inclusiv o capră de munte, un leu, un leopard, o hienă și un lup - precum și mai mulți conducători notabili, cum ar fi Utnapishtim, un rege care a supraviețuit unui potop epic.

Pe spatele hărții se află mai mult text care descrie opt regiuni periferice, cunoscute sub numele de nagu, fiecare cu o scurtă descriere.

Tableta, care măsoară 12,2 pe 8,2 centimetri (4,8 inchi înălțime și 3,2 inchi lățime), face parte din colecția permanentă a British Museu

×
TOP articole
x close