Ploaia de meteori Geminide atinge apogeul în noaptea de 13 spre 14 decembrie, fiind unul dintre cele mai spectaculoase evenimente astronomice ale anului. Această ploaie de stele este activă între 19 noiembrie și 24 decembrie, oferind iubitorilor cerului nopți memorabile de observație, scrie space.com.
Geminidele ating punctul maxim pe 13-14 decembrie 2024
Anual, în luna decembrie, Geminidele oferă unul dintre cele mai spectaculoase spectacole astronomice. În 2024, ploaia de stele Geminide va atinge apogeul în noaptea de 13 spre 14 decembrie. În această perioadă, cerul poate oferi privitorilor până la 150 de meteori pe oră, în condiții ideale, conform Societății Americane de Meteorologie.
Cu toate acestea, în 2024, lumina Lunii aproape pline ar putea reduce vizibilitatea meteoriților. Totuși, cei pasionați de cerul nopții vor putea admira stele căzătoare cu ochiul liber, fără echipamente speciale, dacă aleg un loc întunecat, departe de lumina artificială.
Cum se formează ploaia de stele Geminide
Spre deosebire de majoritatea ploilor de meteori care sunt cauzate de comete, Geminidele sunt rezultatul unui asteroid numit 3200 Phaethon. Acest obiect cosmic, denumit „asteroid ciudat”, are un comportament asemănător unei comete, eliberând particule de praf în timpul apropierii sale de Soare. Când acestea pătrund în atmosferă ard, creând luminile strălucitoare pe care le vedem pe cer.
Fenomenul este vizibil cel mai bine din emisfera nordică, iar radianța sa pare să provină din constelația Gemeni, situată între constelațiile Taur și Rac. Cu toate acestea, nu este necesar să priviți direct spre constelația Gemeni, deoarece meteoriții vor traversa întreaga boltă cerească.
Pentru a vă bucura de spectacol, găsiți un loc întunecat, lăsați ochii să se obișnuiască cu întunericul timp de aproximativ 30 de minute și evitați să folosiți telefoane mobile sau lumini intense. Ora ideală pentru observație este în jurul orei 2 dimineața, când punctul radiant este cel mai sus pe cer.
Așadar, ploaia de stele Geminide reprezintă un fenomen unic, ce își are originea în coliziunea unui obiect cosmic și continuă să ne surprindă și anul acesta, în luna decembrie, cu frumusețea sa.