Astfel, un studiu al cercetătorilor de specialitate demonstrează că dependenţii de tutun sunt protejaţi împotriva cancerulului, bolilor de inimă şi afecţiunilor pulmonare.
● Fumatul scade riscul de apariţie a obezităţii. Jurnalul Physiology & Behavior a publicat un studiu ăn iulie 2011, prin care a arătat că cei mai mulţi fumători se tem să nu se îngraşe în momentul în care vor renunţa la acest viciu. Mai mult decât atât, experţii de la Universitatea Yale spun că nicotina reduce pofta de mâncare, fumătorii fiind mai puţin tentaţi să ronţăie între mese.
● Fumatul reduce riscul intervenţiilor la genunchi. O cercetare realizată de oamenii de ştiinţă de la University of Adelaide din Australia, publicat în jurnalul Arthritis & Rheumatism, arată că acest gen de intervenţii sunt comune persoanelor care fac jogging. În condiţiile în care fumătorii aleagră rar, dependenţii de tutun prezintă un risc scăzut de a suferi o astfel de intervenţie chirurgicală
● Fumatul reduce riscul apariţiei bolii Parkinson. Cercetătorii de la Harvard au constatat că predispoziţia pentru această maladie creşte la persoanele care se lasă de fumat.
● Fumatul reduce riscul de moarte după câteva atacuri de cord. Una dintre teoriile care susţin că fumătorii se simt mai bine decât nefumătorii după anumite tratamente, este că fumătorii fac primul lor atac de cord cu zece ani înaintea nefumătorilor, arată cercetarea publicată în American Heart Journal.
● Fumatul măreşte eficienţa medicamentelor destinate cardiacilor. De exemplu, "Clopidogrel" este un medicament folosit pentru a împiedica formarea cheagurilor de sânge la pacienţii care suferă de tromboză arterială sau alte probleme de circulaţie a sângelui şi care duc la apariţia atacurilor cerebrale sau a celor de cord. Se pare că fumatul creşte eficienţa acestui tratament.