Conform specialiştilor, descoperirea ar putea demonstra că balenele au evoluat mult mai repede din strămoşii lor, amfibienii, decât s-a crezut până acum.
Coordonatorul cercetărilor, Marcelo Reguero, care a condus o echipă compusă din oameni de ştiinţă din Argentina şi Suedia, a anunţat că fosila descoperită în februarie a fost datată şi are o vechime de circa 49 de milioane de ani. În ceea ce priveşte evoluţia speciilor, această vechime nu este depărtată de cea a proto-balenelor, fosile datate la 53 de milioane de ani în urmă.
Proto-balenele erau amfibieni, având capacitatea să trăiască atât pe uscat cât şi în apă. În contrast, fosila descoperită aparţine unui animal din grupul Basilosauridae, o familie de balene complet acvatice.
"Importanţa acestei descoperiri este faptul că este cea mai veche balenă care trăia exclusiv în mediul acvatic", a declarat Reguero.
Paul Sereno, paleontolog la Universitatea din Chicago, susţine că , dacă descoperirea va rezista în faţa testelor oamenilor de ştiinţă, va demonstra că arheocetele, strămoşii cetaceelor moderne, au evoluat mult mai rapid din amfibieni.