Antena 3 CNN Life Știinţă Fenomen rar, la periferia Căii Lactee: Ce arată cea mai lungă perioadă de tranziţie radio detectată vreodată

Fenomen rar, la periferia Căii Lactee: Ce arată cea mai lungă perioadă de tranziţie radio detectată vreodată

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 14:54 27 Noi 2024 Modificat la 14:54 27 Noi 2024
calea lacteee
Ilustrație cu Calea Lactee. Sursa foto: Getty Images

Astronomii din statul Australia de Vest (WA) au anunţat că au făcut o descoperire care ar putea explica un eveniment astrofizic rar, cunoscut sub numele de "tranziţii radio cu perioadă lungă", informează Xinhua.

Într-un nou studiu, o echipă de la Centrul Internaţional de Cercetare în Radio-Astronomie (ICRAR) din WA a descoperit cea mai lungă perioadă de tranziţie radio detectată vreodată, se arată într-un comunicat de presă publicat marţi pe site-ul ICRAR.

Tranziţiile radio cu perioadă lungă sunt o clasă de evenimente astrofizice rare, care emit pulsaţii de energie radio foarte strălucitoare. Modul în care acestea generează unde radio a reprezentat un mister încă neelucidat de astronomi. 

Cea mai lungă pulsație de energie radio cunoscută până în prezent

Pulsaţiile durează de obicei zeci de secunde şi apar la intervale cuprinse între câteva minute şi o oră. Noua pulsaţie, denumită GLEAM-X J0704-37, apare la fiecare trei ore şi durează 30-60 de secunde, fiind cel mai lung fenomen de acest tip cunoscut până în prezent. 

Fenomenul a fost descoperit în spaţiul îndepărtat, pe baza datelor de joasă frecvenţă colectate de radiotelescopul Murchison Widefield Array (MWA), situat în sudul statului Australia de Vest. 

În timp ce orice altă tranziţie radio cunoscută până acum a fost descoperită în galaxia noastră în zone cu aglomerări de stele, ceea ce face dificilă identificarea a ceea ce generează undele radio, fenomenul GLEAM-X J0704-37 a fost descoperit la periferia Căii Lactee, într-o regiune relativ goală din spaţiul cosmic, la o distanţă de 5.000 de ani-lumină de Terra.

Cercetătorii Natasha Hurley-Walker şi Csanad Horvath de la Universitatea Curtin din Perth, parte a reţelei ştiinţifice ICRAR, au reuşit să localizeze sursa undelor radio - o anumită stea de masă mică -, folosind telescoape din Africa de Sud şi Chile. 

Natasha Hurley-Walker a declarat că acea stea de masă mică, numită şi pitică M, nu ar fi putut genera de una singură cantitatea de energie detectată. 

"Datele noastre sugerează că steaua se află într-un sistem binar cu un alt obiect cosmic, care este probabil o pitică albă, nucleul stelar al unei stele aflate pe moarte. Împreună, ele alimentează emisia radio", a declarat ea. 

Analiza ulterioară a datelor de arhivă de la MWA a arătat că tranziţia radio GLEAM-X J0704-3 a fost activă timp de cel puţin 10 ani de când telescopul a început să observe acea regiune a galaxiei noastre. 

Echipa de astronomi lucrează în prezent la observaţii de monitorizare suplimentară pentru a explica în mod concludent tranziţiile radio cu perioadă lungă.

×
TOP articole
x close