EXIT POLL
CURSCIRA
AVANGARDE
INSOMAR
CIOLACU MARCEL
24
.10
%
24
.60
%
SIMION GEORGE
13
.80
%
14
.00
%
CIUCĂ NICOLAE
12
.70
%
13
.00
%
LASCONI ELENA
19
.60
%
18
.20
%
GEOANĂ MIRCEA
5
.10
%
5
.40
%
KELEMEN HUNOR
5
.20
%
4
.50
%
GEORGESCU CĂLIN
17
.10
%
16
.50
%
Antena 3 CNN Life Știinţă Fenomen ciudat: Un nor misterios apare în același loc și sub aceeași formă de zeci de ani

Fenomen ciudat: Un nor misterios apare în același loc și sub aceeași formă de zeci de ani

I.C.
1 minut de citit Publicat la 20:00 25 Oct 2024 Modificat la 20:00 25 Oct 2024
Captură de ecran 2024-10-25 104519
Norul este poreclit de oamenii din zonă „animalul de companie Taieri”. Foto: NASA Earth Observatory

Sateliții NASA au surprins un fenomen misterios: un nor ciudat, de forma unui OZN, care apare de zeci de ani în același loc, în Noua Zeelandă.

Norul este poreclit de oamenii din zonă „animalul de companie Taieri” și apare de ani de zile deasupra Insulei de Sud din Noua Zeelandă, de îndată ce apar condițiile potrivite, scrie Live Science.

Norul „de companie” a fost surprins recent de sateliții NASA. Cercetătorii știu că este vorba despre un nor lenticular alungit, cu un coeficient de acumulare ridicat (ASLC), care apare adesea între orașele Middlemarch și Hyde din regiunea Otago a Insulei de Sud din Noua Zeelandă. 

Formațiunea, care măsoară aproximativ 11,5 kilometri lungime în această imagine, este cauzată de trecerea aerului umed peste lanțul muntos Rock and Pillar, care generează unde verticale și stratificări în atmosferă, conform explicațiilor NASA Earth Observatory. Vânturile perpendiculare din nord contribuie, de asemenea, la formarea și menținerea norului pe loc.

„Pe măsură ce norul se formează în creasta acestor unde, el rămâne aproape staționar și este modelat de vânturile puternice care trec prin el,” explică meteorologul John Law de la MetService, Noua Zeelandă.

Norii lenticulari sunt adesea confundați cu OZN-uri datorită formei lor de farfurie zburătoare și a straturilor bine definite.

Fotografie surprinsă în 1951, cu norul Taieri. Foto: Whites Aviation Collection

În plus, acești nori pot deveni un risc pentru aviație, provocând turbulențe severe și acumulări de gheață pe avioane, conform Met Office din Marea Britanie.

De asemenea, acești nori pot semnala schimbări iminente în condițiile atmosferice și sunt adesea urmați de precipitații. Totuși, în acest caz particular, datele istorice meteorologice sugerează că nu au fost înregistrate astfel de fenomene.

×
x close