Cei superstiţioşi se aşteaptă, în orice zi de vineri 13, la lucruri neplăcute sau cel puţin ciudate. Iar când se întâmplă ca într-o asemenea zi să înceapă un fenomen astronomic foarte rar, teoriile cele mai fantastice au cale liberă.
Aşa s-a întâmplat şi vineri, când şase din planetele sistemului solar stau aliniate pe cerul din estul Australiei. Astronomii ţin să ne liniştească, spunând că fenomenul nu anunţă nici sfârşitul lumii, nici vreo altă catastrofă.
Pentru câteva săptămâni, planetele Mercur, Venus, Jupiter şi Marte pot fi văzute, împreună, pe cerul Australiei, înaintea zorilor. Uranus şi Neptun se aliniază şi ele cu celelalte patru planete, dar, fiind mai depărtate, nu pot fi observate cu ochiul liber. Fenomenul se produce doar o dată la 50 sau 100 de ani, iar astrologii nu puteau pierde ocazia să lanseze tot felul de prevestiri.
"După astrologia siderală, ne aflăm în zodia Berbecului, care este semnul unor noi începuturi, al lucrurilor care se vor întâmpla pentru prima dată", spune Julia McBeath, astrolog.
Alinierea planetelor a relansat şi teoriile despre sfârşitul lumii, dintre care cele mai multe dau ca termen sfârşitul anului viitor. Dar astronomii precizează că, atunci, planetele nu vor fi nici pe departe aliniate.
Italienii superstiţioşi au dezgropat, însă, prezicerile unui savant autodidact de mult dispărut, care afirma că Roma va fi distrusă, la 11 mai, de un cutremur. Destui localnici au luat profeţia în serios şi s-au refugiat în provincie, deşi oamenii de ştiinţă s-au străduit să-i convingă că nu riscă nimic.
"Elemente ştiinţifice care să susţină această profeţie nu există. O realiniere a planetelor nu implică un risc mai mare de cutremur în acea zi", a liniştit seismologul Alessandro Amato.
Seismul aşteptat la Roma s-a produs, totuşi, dar în Spania, unde, din păcate, a făcut şi victime. Motiv suficient pentru ca alinierea planetelor să-i îngrozească pe superstiţioşi. Astronomii îşi păstrează calmul şi invită pe toată lumea să profite de spectacol, fără frică.
"Este o ocazie minunată să te bucuri de un spectacol ceresc frumos, pe gratis", a spus Geoff Wyatt, de la Observatorul din Sydney.
În Australia, fenomenul n-a mai putut fi observat din 1910, iar dacă vor rata ocazia, localnicii trebuie să aştepte până în 2056 ca să îl mai vadă.