Tăieturile realizate în cursul operaţiilor chirurgicale vor fi "sudate" cu laserul. Noua metodă utilizează un compus pe bază de aur şi produce o "etanşare" mai eficientă decât metodele clasice de închidere prin cusături sau copci.
Un grup de cercetători din cadrul American Chemical Society a pus la punct această metodă, descrisă în jurnalul ACS Nano, informează
Science Daily.
Aşa-numita sudură cu laser este folosită în cazul vaselor de sănge, al cartilajelor articulare, al ficatului, tractului urinar şi alte ţesuturi. Metoda constă în încălzirea cu laser a ţesuturilor, ceea ce declanşează anumite procese ce determină unirea celor două laturi ale inciziei.
Această metodă are anumite avantaje faţă de îmbinarea prin suturi sau copci: un timp de operaţie mai scurt, dar şi cicatrici mai puţin vizibile.
Oamenii de ştiinţă vor să ajungă la o formă îmbunătăţită de LTW (laser tissue welding) care să producă îmbinări mai solide. În acest sens, au utilizat un fel de "aliaj de sudură” nou, un material numit nanocompozit plasmonic.
Acesta conţine nano-tije de aur, extrem de mici, acoperite cu un material care conferă elasticitate, astfel încât compozitul se poate mişca odată cu ţesutul de care este ataşat.
Cercetătorii au descoperit, testând materialul pe intestine de porc, că îmbinările "sudate” cu acest material, activat de lumina laserului, erau "sigilate” foarte bine.
Pasul următor va fi testarea metodei pe animale care au suferit leziuni la nivelul intestinului.