"Este exclus să se petreacă acelaşi fenomen cu asteroidul. Cuplajul gravitaţional este nul. Aici a fost un bolid, adică un meteorit care ia foc în atmosferă. Astfel de fenomene sunt relativ curente. Acum s-a întâmplat să fie într-o zonă ceva mai populată. Radarele de supraveghere ale celor două mari armate identifică obiecte foarte mici de obicei de la distanţă de aproximativ o mie de kilometri. Sigur acesta a fost un obiectiv observat", a spus Marius-Ioan Piso.
Acesta a subliniat că nu are nici o legătură cuplajul cu asteroidul. "Este pur şi simplu o coincidenţă între cele două fenomene. S-ar fi văzut dacă asteroidul ar fi avut nişte companioni", a mai spus Piso.
Vineri, la 21.24.42 (ora României), distanţa minimă dintre Pământ şi asteroid va fi de 27.700 km. Această apropiere este una record pentru un obiect de asemenea dimensiuni. Ea va permite observarea obiectului de oricine deţine un simplu binoclu.
Mişcarea aparentă a asteroidului pe sfera cerească va fi similară cu cea a sateliţilor artificiali ai Pământului. Asteroidul se va deplasa de la orizontul estic spre regiunea Stelei Polare. Viteza asteroidului în raport cu Pământul va fi de 7,8 kilometri/secundă, precizează ROSA.
Experţii NASA afirmă că au descoperit deja 95% dintre cei mai mari asteroizi - cu diametre de peste 1 kilometru - care se află în apropiere de Terra.
Cel puţin 500 de persoane au fost rănite, astăzi, în urma căderii unui meteorit în zona munţilor Ural din Rusia. Potrivit unor rapoarte neconfirmate, meteoritul de mari dimensiuni ar fi fost distrus cu ajutorul unei rachete.
Dacă un astfel de asteroid ar lovi Pământul, efectul exploziei ar fi echivalent cu cel al unei bombe nucleare. Corpul ceresc trece astăzi pe lângă Terra