Antena 3 CNN Life Știinţă Este numit „moartea albă”. Alimentul care poate provoca dezvoltarea cancerului la sân

Este numit „moartea albă”. Alimentul care poate provoca dezvoltarea cancerului la sân

1 minut de citit Publicat la 12:48 06 Ian 2016 Modificat la 12:48 06 Ian 2016
sugar-in-a-cup-1460546.jpg
Foto: freeimages.com
Excesul de fructoză, un tip de zahăr de consum curent, ar putea favoriza apariția și dezvoltarea cancerului la sân, potrivit unui studiu desfășurat pe șoareci. O echipă de cercetători de la MD Anderson Cancer Center, centrul de cercetări în cancerologie al Universității Texas, a arătat că fructoza contribuie la apariția acestui tip de cancer la șoareci și la dezvoltarea sa sub forma metastazelor pulmonare, scrie pourquoidocteur.fr.

Fructoza este un zahăr utilizat pe scară largă în industria alimentară, mai ales în Statele Unite, unde siropurile de porumb îmbogățite cu fructoză sunt la baza majorității băuturilor îndulcite. În general regimul alimentar occidental se caracterizează prin cantități excesive de zahăr.

Cercetătorii au crescut grupuri de șoareci cu regimuri alimentare mai mult sau mai puțin bogate în zahăr. După șase luni, mai puțin de o treime din șoarecii hrăniți normal aveau tumori mamare, dar jumătate din rozătoarele cu regim bogat în zahăr, echivalentul unui regim american mediu.

"Am stabilit că mai ales fructoza, utilizată în zahărul de masă și în siropurile de porumb îmbogățite cu fructoză, facilitează apariția metastazelor și producerea de 12-HETE în tumorile mamare", afirmă Lorenzo Cohen, unul dintre autorii studiului.

12-HETE este un produs degradat al fructozei, despre care se crede că este implicat în dezvoltarea cancerului la sân și a multor altor tipuri de cancer. Pe cale biologică (numită 12-LOX), 12-HETE ar favoriza inflamarea tumorii și, în cele din urmă, dezvoltarea ei.

Chiar dacă rezultatele acestui studiu trebuie privite cu precauție — concluziile științifice se clădesc pe baza mai multor studii cumulate—, consumul excesiv de zahăr este tot mai mult incriminat ca factor de risc pentru anumite cancere. De altfel este clar și rolul zahărului în epidemia de obezitate și boli cardiovasculare. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă astfel ca aportul de zahăr să nu depășească 10% din caloriile consumate. "Această cantitate înseamnă circa șase lingurițe pe zi pentru femei și nouă pentru bărbați", explică Lorenzo Cohen.

×
Etichete: cancer
x close