Sonda Rosetta a captat și redat sunetul emis de cometa 67/P Ciuriumov-Gherasimenko în deplasarea ei prin spaţiu spre Soare, sunet produs, probabil, "de oscilaţiile câmpului magnetic al acestui corp cosmic".
Potrivit
SPACE.com, sunetul cometei Ciuriumov-Gherasimenko a fost atât de slab încât a trebuit amplificat de 10.000 de ori pentru a putea fi auzit de urechea umană.
Oamenii de știință din cadrul Agenției Spațiale Europene (ESA), care se ocupă de misiunea sondei Rosetta și a modulului robotizat Philae, care a asolizat pe nucleul cometei, susțin că acest sunet poate fi efectul ionizării particulelor neutre ale cometei care sunt dispersate în spațiu.
"
Este ceva emoționant și complet nou pentru noi. Nu ne așteptam la așa ceva și încă încercăm să explicăm fizica din spatele acestui fenomen", a declarat Karl-Heinz Glaßmeier, șeful departamentului de Fizică Spațială din cadrul Technische Universität din Germania.
Magnetometrul sondei Rosetta a înregistrat cântecul cometei pentru prima oară în luna august, când se afla pe o orbită la 100 de kilometri de cometă. Magnetometrul face parte dintr-o serie de cinci instrumente concepute pentru a monitoriza modul în care cometa interacționează cu vântul solar. Ele analizează și structura "atmosferei" sau coamei cometei.
Sonda Rosetta însoțește cometa 67/P Ciuriumov-Gherasimenko prin spațiu, până în luna decembrie a anului viitor, continuând-uși misiunea și după ce cometa va ajunge la periheliu (cel mai apropiat punct al traiectoriei ei față de Soare) în luna august. Modulul robotizat Philae își va încheia misiunea de analiză a compoziției nucleului cometei în luna martie 2015.