Antena 3 CNN Life Știinţă Durerile de cap provocate de un singur pahar cu vin roșu, explicate de cercetătorii americani: "Un mister vechi de milenii"

Durerile de cap provocate de un singur pahar cu vin roșu, explicate de cercetătorii americani: "Un mister vechi de milenii"

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 10:00 03 Dec 2023 Modificat la 10:00 03 Dec 2023
vin rosu
Durerile de cap provocate de un singur pahar cu vin roșu, explicate de cercetătorii americani: "Suntem pe drumul cel bun spre explicarea acestui mister vechi de milenii" Sursa foto: Profimedia Images

Echipa de la Universitatea din California spune că durerile de cap, în urma consumului de vin roșu, se datorează unui compus din strugurii roșii care poate influența modul în care organismul metabolizează alcoolul.

Compusul este un antioxidant sau flavanol numit quercetină, scrie BBC.

Cabernetul din însorita Napa Valley din California conține niveluri ridicate de acest compus, spun ei.

Strugurii roșii produc mai multă quercetină atunci când sunt expuși la soare. Iar acest lucru înseamnă că vinurile roșii mai scumpe, mai degrabă decât cele ieftine, ar fi mai rele pentru persoanele predispuse la dureri de cap, a declarat pentru BBC News unul dintre cercetători, profesorul Andrew Waterhouse.

"Soiurile de struguri ieftine sunt cultivate pe viță de vie cu bolți foarte mari și multe frunze, așa că nu primesc atât de mult soare", a spus el. "În timp ce strugurii de înaltă calitate provin din culturi mai mici, cu mai puține frunze. Cantitatea de soare este gestionată cu atenție pentru a îmbunătăți calitatea vinului."

"Suntem în sfârșit pe drumul cel bun spre explicarea acestui mister vechi de milenii"

Quercetina devine problematică doar atunci când este amestecată cu alcool, potrivit cercetătorilor, care au finanțat prin crowd-funding munca lor și au publicat acum concluziile în revista Scientific Reports.

Quercetina se găsește, de asemenea, în multe alte fructe și legume – și este chiar disponibilă ca supliment de sănătate datorită proprietăților sale antiinflamatorii benefice – și nu pare să provoace dureri de cap de una singură.

Cercetătorii trebuie încă să își demonstreze teoria pe oameni și spun că un experiment simplu ar putea fi acela de a da voluntarilor predispuși la dureri de cap cauzate de vinul roșu un supliment de quercetină sau o pastilă falsă, împreună cu o băutură standard de vodcă.

Co-autorul, profesorul Morris Levin, expert în neurologie și director al Centrului pentru dureri de cap de la Universitatea din California, San Francisco, a declarat: "Suntem în sfârșit pe drumul cel bun spre explicarea acestui mister vechi de milenii. Următorul pas este să o testăm științific pe persoane care dezvoltă aceste dureri de cap, așa că rămâneți pe fază".

Ei speră să înceapă aceste studii în câteva luni.

×
TOP articole
x close