O asezare fortificata intinsa pe zeci de hectare, veche de aproximativ 5.000 de ani, ce poate revolutiona
istoria universala, a fost gasita la doar cateva zeci de kilometri de
Iasi. Echipa condusa de
profesorul Vasile Cotiuga, coordonatorul Platformei Arheologice ARHEOINVEST de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, a facut o
descoperire istorica bomba la doar 70 kilometri de Iasi. "Este vorba, cel mai probabil, de o asezare fortificata uriasa, ce se intinde pe o suprafata de peste 40 hectare, descoperita in zona comunelor iesene Scobinti si Ceplenita.
Aceasta dateaza, cel mai probabil, din
Epoca Bronzului (aproximativ 3.000 ani inainte de Hristos - n.r.) sau de la
inceputul Epocii Fierului (aproximativ 1.000 ani inainte de Hristos - n.r.). Este foarte interesant ce am descoperit si vreau sa va spun ca sunt imagini secrete facute din avion de
Armata Romana asupra acestei asezari inca din anii 1950, care, insa, au fost secrete pana dupa 1990", dezvaluie
arheologul Vasile Cotiuga, citat de bzi.ro.
Mai mult, echipa de la ARHEOINVEST va reconstitui toata asezarea fortificata de la Ceplenita cu ajutorul tehnologiei 3D. Astfel, fara a mai fi nevoiti sa sape luni intregi, arheologii vor reda pe calculator imaginea virtuala a felului in care arata asezarea fortificata acum 5.000 ani. "Imediat ce vom finaliza toata cercetarea si prospectiunea noastra, cu ajutorul aparaturii de care ne folosim, voi putea, in doar cateva zile, sa redau in format 3D primele imagini si reconstituiri cu aceasta asezare arhelogica. Va fi foarte spectaculos ceea ce vom putea prezenta", a declarat si Andrei Asandulesei, tanar cercetator in cadrul echipei ARHEOINVEST.
Asezare gasita cu ajutorul Google EarthChiar daca arheologii aveau o serie de informatii vagi cu privire la existenta unei asemenea asezari fortificate la cateva zeci de kilometri de Iasi, cu ajutorul sistemului informatic de observatie din satelit al planetei, respectiv Google Earth, profesorul Vasile Cotiuga a reusit sa localizeze exact asezarea. "Noi aveam o serie de informatii de la niste colegi de-ai nostri de la Bucuresti cu privire la existenta posibila a unei asemenea asezari la Iasi. Aveam si imaginile facute din avion de catre Armata Romana in aceasta zona, undeva prin anii '50, dar totul mi-a fost confirmat in momentul in care am utilizat sistemul Google Earth si, dupa mai multe cautari, am putut sa descopar aceasta asezare. Vreau sa va spun ca, prin acest mod informatic de survolare prin satelit a zonelor terestre, in ultimii ani, s-au facut descoperiri arheologice de senzatie", mai spune Cotiuga.