"Lumea de astăzi are o viziune apocaliptică moştenită de la religia iudeo-creştină. Mayaşii nu o aveau, pentru ei nu exista sfârşitul lumii, ei aveau un sistem de numărare infinit al anilor. Putem să dormim liniştiţi, ei evocă date aflate la mai multe mii de ani în faţa noastră", a explicat într-o conferinţă de presă Erik Velasquez, istoric şi expert în descifrarea textelor maya.
Calendare uriaşe create de mayaşi pentru a marca datele importante din trecutul şi viitorul lor erau gravate în piatră, însă din toate acestea, o singură piatră gravată descoperită la Tortuguero, în statul mexican Tabasco, indică faptul că în anul 2012 se va încheia era actuală a calendarului maya, întocmit cu 3.144 de ani înainte de calendarul roman.
Pentru mai mulţi istorici mexicani, această dată reprezintă doar sfârşitul unui ciclu şi începutul unei a 14-a perioade a calendarului.
"Acel text semnifică doar încheierea celui de-al 13-lea "baak t'uunes" (ciclu), dar acest lucru nu înseamnă deloc sfârşitul sistemului de numărare din calendarul maya, care este infinit, chiar dacă este divizat în segmente. Un nou ciclu va începe, asta e tot", a declarat acelaşi istoric, reluând tezele mai multor colegi ai săi.
Erik Velasquez a reamintit faptul că o stelă din Palenque, o zonă arheologică din sud-estul Mexicului, citează o dată mult mai îndepărtată în viitor: comemorarea unui conducător din acest oraş, în anul 4.772 din calendarul roman.