Această descoperire ar putea pune sub semnul întrebării unele teorii asupra formării şi creşterii găurilor negre şi a galaxiilor, comentează EFE.
Gaura neagră supermasivă a fost detectată în centrul unui cuasar, un corp ceresc cu diametru mic şi care emite o mare cantitate de radiaţii luminoase. Cercetătorii chinezi estimează că această gaură neagră s-ar fi format cu aproximativ 900 de milioane de ani după explozia Big Bang, fapt pe care unii îl consideră ca fiind 'deosebit de surprinzător'.
'Descoperirea unor găuri negre datând de la începuturile timpului cosmic este ceva destul de straniu', a comentat Bram Venemans, un expert de la Institutul de Astronomie Max Plank. El a preconizat însă că 'tehnologiile actuale și din viitor vor ajuta la cunoașterea caracteristicilor universului în primele sute de milioane de ani care au urmat după Big Bang'.
Studiul elaborat de echipa de specialiști chinezi, coordonată de profesorul Xue-Bing Wu de la departamentul de astronomie al Universității din Beijing, a folosit date de la o serie de proiecte printre care 'Sloan Digital Sky Survey' (SDSS), 'Two Micron All-Sky Survey' (2MASS) și 'Wide-Field Infrared Survey Explorer' (WISE).
Conform actualelor teorii cosmologice, universul s-ar fi extins după o mare explozie (Big Bang) a unui punct cu densitate infinită, produsă în urmă cu 13 miliarde de ani, care a generat materia, energia, spaţiul şi timpul.